Elismerik a somogyi polgárőrök teljesítményét

2020. augusztus 01. 20:09
Elismerik a somogyi polgárőrök teljesítményét
Rendkívüli közgyűlést tartott a Somogy Megyei Polgárőr Szövetség augusztus első napján Balatonszárszón, ami meglepetéssel zárult.   

A koronavírus elleni védekezés gyanánt a szervezők figyelembe vették a jólismert egészségügyi előírásokat így az értekezők és a meghívottak biztonságban érezhették magukat. Köztük dr. Túrós András az OPSZ elnöke, dr. Szajcz Adrián a Somogy Megyei Közgyűlés alelnöke, Pungor János rendőr ezredes, a megyei rendőrfőkapitány helyettese, dr. Bilisics Péter a Pest Megyei Polgárőr Szövetség elnöke valamint Fekete János, Balatonszárszó polgármestere és a Somogy megyei polgárőrök képviselői is.

Poór GyulaA Poór Gyula megyei polgárőr vezető tájékoztatta a közgyűlést a 2019-es szakmai munkáról, röviden ismertette a pénzügyi beszámolót és a közhasznúsági jelentés főbb számadatait. Így elmondta, hogy a somogyi polgárőrök tavaly több mint 248 ezer szolgálati órát adtak, amiből 50 ezer óra külterületi szolgálat volt. Köszönetet mondott a polgárőröknek, hogy a pandémiás helyzet alatt milyen sokat dolgoztak. „Ezzel a munkával Szent László lovagjai lettetek. Leborulok előttetek, csodás munkát végeztetek!” Poór Gyula beszélt arról is, hogy a vírushelyzet alatt egy remek összefogás jött létre Pest, Tolna és Somogy megye polgárőrei közt. Kölcsönösen segítettek egymásnak és ma eljutottak oda, hogy a vírusjárvány második hullámát már felkészülten tudják várni. Az elnök nem rejtette véka alá, a hibákat sem. Őszintén beszélt arról, hogy a polgárőrség elöregedik, a fiatalságot nem tudják elég hatékonyan megszólítani, de szólt arról is, hogy a megyében több mint tíz olyan település van, amelynek önkormányzata nem támogatja a helyi polgárőrség működését.
Poór Gyula röviden beszélt az ezévi tervekről, majd a tisztségviselők választása következett, mely során Szoboszlai Pétert választották meg a Somogy Megyei Polgárőr Szövetség alelnökének.

Az értekezleten dr. Túrós András a Polgárőr Érdemkereszt Ezüst fokozatú kitüntetését adta át Nagy Andrásnénak, arany fokozatú kitüntetését pedig Tilesch József Tibornak, de mellettük még 4 polgárőr kapott megyei elismerést.

Együttműködést írt alá Somogy és Pest megye polgárőr vezetésePoór Gyula a beszámolóban már megemlítette, hogy a pandémia-helyzet kapcsán milyen jó kapcsolat alakult ki a somogyi, a tolnai és a Pest megyei szövetségek között. Ezt a jó kapcsolatot kívánják megerősíteni azzal, hogy azt írásban is lefektették, és egy együttműködési megállapodást írt alá dr. Túrós András előtt Poór Gyula és dr. Bilisics Péter. A megállapodás értelmében a megyei szövetségek segítik egymás munkáját, kölcsönösen használhatják egymás technikai eszközeit, segítik egymás polgárőreinek képzését, oktatását, illetve ha kell, segítik egymás szolgálatadását.

Dr. Szajcz AdriánA hozzászólások során Pungor János rendőr ezredes megköszönte valamennyi polgárőrnek, hogy áldozatos munkájukkal segítették a megye közbiztonságát. Kiemelte, hogy a polgárőrökhöz bizalommal fordulnak az állampolgárok, nagy a személyes jelenlétük, a vállalt feladatokat mindig felelősen látták el. A Somogy Megyei Közgyűlés nevében mondott köszönetet dr. Szajcz Adrián, aki elmondta, hogy felhívással fordulnak a megye önkormányzataihoz, hogy pénzzel is támogassák a polgárőr egyesületek munkáját. Szintén méltatta a polgárőrök munkáját a balatonszárszói polgármester is, aki hangsúlyozta, hogy a vírusjárvány alatt a polgárőrök milyen módon segítették a rászorulókat, illetve az önkormányzatot.

Az OPSZ elnöke is köszöntötte a polgárőröket. Méltatta a védekezésben nyújtott teljesítményt, beszélt a megye polgárőreit érintő szerteágazó közbiztonsági feladatokról, illetve arról, hogy az összes lakosságához viszonyítva jó Somogyban a polgárőr arány, hisz a lakosság 0,9 százaléka polgárőr. A megyei vezetést rendkívül jónak minősítette. Konstruktív, kritikus, és szerinte jól képviseli megyéjének érdekeit. „Én azt tapasztalom, hogy a Polgárőrség Magyarországon él, hatékonyan, jól működik. A polgárőrség egy fantasztikus fejlődésen és társadalmi megbecsülésen ment keresztül, ami óriási dolog – mondja dr. Túrós András, majd hozzáteszi – A Polgárőrségnek olyan politikai és társadalmi háttere van ma Magyarországon, ami azt vetíti előre, hogy a polgárőrségre hosszútávon számítanak.”Dr. Bilisics Péter és Poór Gyula felkérik dr. Túrós Andrást, hogy jelöltesse magát újra Beszélt a nemrég elkészített stratégiai tervről, illetve kérte a polgárőröket, hogy nyissanak a környezetvédelem felé. „Negyed fordulatot kellene tenni a környezetünk biztonsága érdekében. Ebbe később sok minden beleférhet, de zöldülnie kell a polgárőrségnek. Foglalkoznunk kell a környezetvédelemmel, a környezetünk biztonságával.”

Az értekezlet végén Poór Gyula és dr. Bilisics Péter a tagsággal történt egyeztetést követően nyilvánosan is felkérte az OPSZ jelenlegi elnökét, hogy az őszi tisztújításon induljon újra, és ennek nyomatékosítása érdekében átadtak dr. Túrós Andrásnak egy erről szóló certifikátot.