Fontos döntéseket hoztak a somogyi polgárőrök

2019. április 04. 16:54
Fontos döntéseket hoztak a somogyi polgárőrök

Március 30-án tartotta közgyűlését a Somogy Megyei Polgárőr Szövetség a Kőröshegyi Faluházban, melyen a megyében működő 80 egyesületből 50 képviseltette magát.

Először Witzmann Mihály országgyűlési képviselő barátként köszöntötte a megjelent polgárőröket és méltatta az önkéntes munkájukat. Hangsúlyozta, hogy akár az országban, de a megyében is a bűncselekmények nagy arányú csökkenése és azok felderítésének növekedésében a polgárőröknek nagy szerepe van.
Poór Gyula és Szabó Zoltán a Somogy megyei polgárőrök közgyűlésénEzután Poór Gyula megyei polgárőr elnök beszámolt a 2018. évi eredményekről hangsúlyozva, hogy bár 77 egyesületről 80-ra nőt a megyében működő egyesületek száma és a taglétszám is 100-as taglétszámmal gyarapodott, de a szolgálati órák száma 269 ezerre csökkent, ami hat százalékkal kevesebb az előző 2017. évhez képest. „ A csökkenés okát vizsgáltuk és sajnos megállapítható volt, hogy az egyesületek létszáma bár nem változik, de korosodik és a munkaképes fiatalabb generációból sokan külföldön vállaltak munkát.” A beszámoló egyhangú elfogadását követően a 2018. évi pénzügyi teljesülés és közhasznú jelentés elfogatására is sor került.
Ezt követően Apáti Kinga Csilla a Felügyelő Bizottság elnöke vette át a szót és a megjelentekkel ismertette a 2018. évi tevékenységet. Kiemelte, hogy jogsértést pénzügyekben vagy elnökségi döntésekben nem tártak fel, sőt 10 egyesület ellenőrzését is elvégezték közösen az OPSZ Felügyelő Bizottságával közösen.
A megye tevékenységét ezt követően Szabó Zoltán az Országos Polgárőr Szövetség megbízott szakmai alelnöke is értékelte. Hangsúlyozta az egyesületek együttműködését az egyik legfőbb stratégiai partnerrel, a helyi önkormányzatokkal és kiemelten foglalkozott a tagozatok működésének fontosságával, valamint az ifjú polgárőrökben rejlő kitörési ponttal.Biró Norbert a Somogy Megyei Közgyűlés elnöke megköszönte a polgárőrök munkáját és kiemelte, hogy bármerre jár a megyében, mindenhol ismerős arcokkal, polgárőrökkel találkozik, és igen fontosnak tartja hazánk biztonságának érdekében a polgárőrség támogatását.
Pungor János rendőr ezredes (jobbról) mond köszönetet a polgárőröknekEzt követően a 2019. évi költségvetési terv elfogadására került sor, mely rövid ismertetést követően szintén ellenszavazat nélkül elfogadásra került. A 2019. évi feladatok, célok meghatározása, fő iránya az OPSZ irányvonalaival egybehangzó „Külterületi Biztonság” arccal az ifjúság felé, mert ez a jövő és a fejlődés. A 2019. év a megyében megvalósuló legnagyobb eseménye is bekerült a tervek közé. Ez nem más, mint a XXV. Országos Polgárőrnap megrendezése Balatonföldváron.
A közgyűlés ezután döntött arról is, hogy a siófoki telephelyüket megvásárlásra felajánlják az önkormányzatnak annak érdekében, hogy a befolyt pénzből egy új, a mai igényeknek megfelelő központot hozzanak létre.
A Közgyűlés záró értékelését Pungor János rendőr ezredes a Somogy Megyei Rendőr Főkapitányság helyettes vezetője tartotta meg, melyben ismét megköszönte a polgárőröknek a közös munkát. Végül az elismerések átadására került sor. Az OPSZ Polgárőr Érdemkereszt Bronz fokozatú kitüntetését Juhász Martin (Kaposfő), Ezüst fokozatát Kovács Zsolt rendőr alezredes (Kadarkút), míg az Arany fokozatát Mika János (Mesztegnyő) vehette át.