Megújították Mesztegnyőn a védőszentünk szobrát

2020. június 30. 08:48
Megújították Mesztegnyőn a védőszentünk szobrát

2010. júniusában a Somogy megyei Mesztegnyő településén avatták fel Szent Lászlónak, mint a Polgárőrség védőszentjének első szobrát. Az időjárás sajnos az elmúlt tíz évben megviselte a faalkotást, ezért újat készítettek, amit múlt héten, a polgárőrség napján avattak fel.  


A polgárőrök védőszentjének számító Szent László 1046. június 27-én, Lengyelországban született. Roppant szigorú, de igazságos törvényalkotónak számított a király, aminek eredményeként az országban megszilárdult a magántulajdon védelme. Uralkodása idején Magyarország, fennállása óta először képes volt a hódításra. Erősen keresztény hitű, bátor, harcias király volt. Az ő uralkodása alatt avatták az első magyarországi szenteket, Gellért püspököt, I. Istvánt, Szent Imrét, András és Benedek remetéket. A cseh fejedelem elleni hadjáratban megbetegedett, és 1095. július 29-én a cseh-magyar határ közelében érte a halál. Előbb Somogyvárott, majd véglegesen 1106-ban, Váradon helyezték örök nyugalomra, az általa alapított régi Székesegyházban, amely akkor a nagyváradi várban volt. 1192-ben avatták szentté. A szent király életét számos legenda örökítette meg, ami magyar eredetűként templomainkban a mai napig fennmaradt szerte a középkori Magyarország területén. Szent László életéhez fűződő csodás események között szerepel a levitáció jelensége is. Amikor egyik csatlósa megleste ima közben a nagyváradi egyházban, azt látta, hogy a király a föld fölé emelkedett. A nép arról is tudott, hogy László imájával bölénycsordát és szarvasokat varázsolt éhező serege elé, és lándzsájával, miként Mózes a pusztában, a szomjazóknak vizet fakasztott a kősziklából.

Polgárőrök leplezik le Szent László új szobrát Mesztegnyőn Szent László, mint a polgárőség védőszentje 2010-ben kapott szobrot a Somogy megyei Mesztegnyőn, amit a helyi lakosság is sajátjának tekintett. Már hosszú évek óta hagyomány a településen a László napi megemlékezés, ez az idei évben is így volt.

Az idő vasfoga sajnos megviselte a 2010-ben állított szobrot így a helyi polgárőr közösség úgy határozott, hogy az évforduló alkalmával egy új szoborral váltja a régit. Az elhatározást tett követte. A mesztegnyői polgárőrök gyűjtést szerveztek, megrendelték egy új fa mellszobor elkészítését, hogy újfent büszkén hirdesse, követői vagyunk annak a tiszta erkölcsi tanításnak melyet lovag királyunk hirdetett. Az új szobrot június 26-án ünnepélyes keretek között leplezték le. Az alkotás előtt a Somogy Megyei Polgárőr Szövetség elnöke Poór Gyula is tisztelgett és helyezte el az elnökség nevében a megemlékezés koszorúját.