Ünnepeltek a somogyi polgárőrök

2015. július 03. 08:16
Ünnepeltek a somogyi polgárőrök

Vidám hangulatú, felszabadult és barátsággal teli programokkal ünnepeltek Somogy megye polgárőrei, valamint az együttműködő partnerek képviselői, családtagok, barátok és érdeklődők június 27-én, Szőkedencsen.

A Somogy megye kapujának számító Szőkedencsen rendezték meg idén a Somogy Megyei Polgárőr Napot. A megnyitón köszöntőt mondott Komári József polgármester, melyben kiemelte, mekkora megtiszteltetésnek tartja, hogy ők rendezhették meg 2015-ben a megye polgárőreinek találkozóját.

Méltató szavakkal kezdte beszédét dr. Piros Attila rendőr dandártábornok, rendőrségi főtanácsos, a Somogy Megyei Rendőr-főkapitányság vezetője. A főkapitány kiemelte, hogy a polgárőrök jelentős szerepet vállalnak a megye közbiztonságának elősegítésében és külön köszönetet mondott az önkéntes, áldozatkész munkájukért. Ennek is köszönhető, hogy a megyében az utóbbi időben jelentősen csökkent a bűnesetek száma.

Dr. Túrós András az OPSZ elnöke képviseletében köszöntötte a polgárőröket Markos György, az Országos Polgárőr Szövetség külkapcsolatokért felelős elnökhelyettese, aki felhívta a figyelmet arra, hogy a polgárőröknek mekkora felelőssége van a közbiztonság fenntartásában és a példamutatásban. Megköszönte a polgárőrök önkéntes munkáját és tolmácsolta dr. Túrós András, az OPSZ elnökének jókívánságait is. Külön kiemelte azt is, hogy Somogy megyében található a Polgárőrség védőszentjének, Szent Lászlónak a szobra, amit öt évvel ezelőtt állítottak fel. Az Árpád-házi uralkodó szigorú, de igazságos törvényalkotó volt, aminek eredményeként uralkodása alatt megszilárdult a magántulajdon védelme az országban. A Mesztegnyőn található Szent László szobrot előző nap az OPSZ elnöke is megkoszorúzta.

A megye polgárőrei mellett a családtagoknak, barátoknak is köszönetet mondott Peszt Péter, a Somogy Megyei Polgárőr Szövetség elnöke, aki hangsúlyozta, hogy az ő segítségük, támogatásuk kiemelten szükséges ahhoz, hogy a polgárőrök ilyen eredményeket tudjanak elérni. Köszönetet mondott a támogatásért a társszerveknek, akikkel kiváló az együttműködés a megyében, majd megnyitotta a rendezvényt.

A rendezvényen sor került kitüntetések, elismerések ünnepélyes átadására. Így Polgárőr érdemérem Arany fokozatát vehette át Kiss János (Mesztegnyői Polgárőr Egyesület), Miovecz Zoltánné (Kaposfői Polgárőr Egyesület) és Táncos Tamás Gusztáv (Inke Polgárőr Egyesület). Ezüst fokozatot kapott Rigó István (Siófok Közbiztonságáért P. E.), Sinkovics Ferenc (Kaposvári Kistérségi P. E.) és Tóth István (Balatonkeresztúr-Balatonmáriafürdő Községek P. E.). Bronz fokozatot pedig Csoboz Lajos (Kőröshegyi Polgárőr Egyesület), Rosta László (Somogyjádi Polgárőr Egyesület) valamint Szűr Mónika Szandra (Lellei Polgárőr Egyesület) érdemelt ki.

Ezután a színes programok és könnyed szórakozások vették át a fő szerepet. Főző-, szkander-, hordógurító-, illetve kötélhúzó verseny is szerepelt a programban, de az érdeklődők a kutyás bemutatón túl megnézhették még Zsongi Bohóc, a Baglas Néptánc Egyesület és Zalakomári hagyományőrzők bemutatóját, Pál Csaba Elvis imitátor fellépését, a Boglya citera zenekar műsorát. A programsorozatot éjszakáig tartó jó hangulatú utcabál zárta.

 

(Írás: Lőwinger Zoltán, fotó: Rádió P)