A lovas sikertörténet folytatódott Perkátán

2021. július 06. 12:27
A közelmúltban indult, de máris hatalmas a népszerűsége a „Házhoz visszük a lovat” elnevezésű bűnmegelőzési programnak.
20210706-perkt2Legutóbb Perkátán látták vendégül a lovas bűnmegelőzőket a Hunyadi Mátyás Általános Iskolában, ahol az egész iskola már izgatottan várta a lovas bemutatóval fűszerezett előadásokat.

 

- Az előadások nagyon érdekelték a gyerekeket, de mondanom sem kell, legjobban a gyakorlati lovasfoglalkozásokat várták – mondta el Horváth István, a Perkátai Lovas Polgárőrség vezetője. – Az előadások között a Polgárőrség bemutatása, a bűnmegelőzés fontossága, gyakorlata, valamint a lóval kapcsolatos érdekességek szerepeltek. Így a fiatalok megtudhatták, hogyan kell egy csikót tanítani, milyen teendők vannak az istállók körül. Ezt követően, illetve a megfelelő biztonsági oktatás után, már a személyes kapcsolat következett a hátasokkal – mondta a vezető.

A programhoz egyik legmeghatározóbb momentuma volt, amikor az 'Élet a lovas polgárőrségben' bemutatót követhették végig a diákok, Horváth Fanni lovasoktató, a Perkátai Polgárőrség tagjának tolmácsolásában. A szakember a lovával közösem szemléltette, hogyan telik egy lovas szolgálat az indulástól egészen a megérkezési, milyen teendők vannak, mit kell csinálnia egy polgárőrnek kint a terepen. Elmondta továbbá azt is, hogy milyen sokrétű oktatás zajlik a lovas polgárőrségben és milyen vizsgák várnak majd a leendő lovas polgárőrökre. 

Szintén nagy érdeklődés követte azt, amikor a polgárőrök bemutatták, miként járnak el, ha szolgálat alatt egy ember rosszul lesz, vagy baleset ér. Itt külön figyelmet fordítottak a 112-es általános segélyhívó helyes használatára is.

A nap végére mind a gyereke, mind a polgárőrök egy sikeres előadássorozatot tudhattak maguk mögött, amely nagyon sok élményt adott a fiataloknak.

szöveg: Erdős Csaba
fotó: Perkátai Lovas Polgárőrség