Határvédelemben a siklósi lovas polgárőrök

2018. február 20. 11:47
Határvédelemben a siklósi lovas polgárőrök

Február 17-től már a Tenkes Lovas Sport, Hagyományőrző és Polgárőr Egyesület lovasai is részt vállalhatnak a határ menti járőrszolgálatban.

A Tenkes Lovas Sport Hagyományőrző Polgárőr Egyesület a Baranya Megyei Rendőr- főkapitánysággal kötött közös együttműködési megállapodás értelmében a polgárőrök Drávaszabolcsi Határrendészettel  2018. február 17-én 10 órakor a Drávaszabolcsi határátkelőhelyen négy lóval és hat fővel – név szerint: Csizik Mihály, Csizik Mihály Gergő, Győri Orsolya Kinga, Fehér Mónika, Csizikné Huber Lilla, Bálint Kálmán - felsorakozott. A határátkelőhelyen Marton Mária Éva rendőr százados, a Siklósi Rendőrkapitányság határrendészeti osztályvezetője tartott egy eligazítást a lovas polgárőrök részére. Az eligazítás után a lovas polgárőrök megkezdték a Drávaszabolcs-Beremend szakaszon a határzónában lévő szolgálatukat, 4fő lóháton és 1fő gyalogosan tejesített szolgálatot közösen a határrendészettel, mely ettől kezdve rendszeres lesz a jövőben.

Zóka Benjámin, a Baranya Megyei Polgárőr Egyesületek Szövetségének sajtóreferense arról adott tájékoztatást, hogy a lovas polgárőrök eddig még nem vettek részt a határvédelemben. Az Egyesület 1998-ban alakult Tenkes Lovas Sport Club néven, és azon belül díjugrató, fogathajtó, túra, póni és huszár katonai hagyományőrző szakosztállyal. 2015-ben kiegészült polgárőr szakosztállyal és az egyesület neve Tenkes Lovas Sport, Hagyományőrző és Polgárőr Egyesület lett. Az egyesület jelenleg 17 fővel és 7 lóval rendelkezik. Lovaik Őshonos Gidrán és Kisbéri fajtájú lovak mely fajták korábban katonalovak voltak. Az egyesület elnöke az egyesület megalakulása óta Csizik Mihály okleveles erdőmérnök, lovas tanár.