Házhoz visszük a lovat!

2021. május 28. 19:14

Országos bűnmegelőzési programot indított az OPSZ Lovas és Kutyás Tagozata „Házhoz visszük a lovat” elnevezéssel, amelynek első állomása Tereske volt, ahol egy különleges gyermeknapi meglepetésben volt része a kisiskolásoknak és óvodásoknak.

20210528-lovas2Merőben új, merőben más, hiszen a fiatalok teljesen új alapokra helyezték a kommunikációt, ezért egy olyan nyelven kell hozzájuk szólni, amelyet megértenek és könnyen befogadnak. Ez jelen esetben nem más, mint az élmény, az élménypedagógia.

- A program megalkotása során több cél is vezérelt bennünket – kezdte dr. Radácsné Reszegi Rita, az OPSZ Lovas és Kutyás Tagozatának az elnöke, koordinátor. – Első sorban a gyerekek felé egy újfajta kommunikációs csatornát szerettünk volna nyitni, mert azt tapasztaljuk a hétköznapok során, hogy nagyon nehéz megszólítani őket, nehéz felkelteni a figyelmüket, az érdeklődésüket. Ez a csatorna nem más, mint az állatok alkalmazása, hiszen a gyerekek kilépnek a hétköznapi komfortzónájukból, új helyzetben ismét figyelni fognak arra, ami körülöttük zajlik. Nagyon látványos volt, amikor a nebulók a nap folyamán kapcsolatba léptek a lovakkal, kutyákkal. Emellett egyfajta érzékenyítő foglalkozás is ez, hiszen a kicsik megszokják azt, hogy formaruhásokkal vannak együtt, beszélgetnek velük. Így a jövőben nem fognak „félni” az formaruhától/egyenruhától, hanem a segítő személyeket látják majd a viselőikben. Mindennek az ötlete a Készenléti Rendőrséggel való együttműködés során merült fel, ahol a szakemberek megosztották a tapasztalataikat velünk és folyamatos szakmai hátteret biztosítottak és biztosítanak a rendezvényeinkhez, szolgálatainkhoz – magyarázta az elnökasszony.

Dr. Radácsné Reszegi Rita elmondta, hogy a kezdeményezés az egész országban elérhető az általános iskolák részére. Az együttműködő egyesületek a mintaprogram alapján képzéseken vesznek részt, amely után már önállóan is szervezhetik a rendezvényeket a saját lakóhelyükön.

Az egész napos eseményhez csatlakozott az OPSZ Motoros Tagozata, akik bemutatták szolgálati járműveiket a gyerekeknek. Emellett karitatív felajánlásoknak köszönhetően a Tagozat édességgel kedveskedett a kisiskolásoknak és óvodásoknak.

- A támogatóknak ezúton is köszönjük a felajánlásokat. Emellett ruhaadományt is adtunk át az iskolának, amelyet majd a későbbiek során fognak szétosztani a rászoruló családok között – tette hozzá dr. Radácsné Reszegi Rita.

szöveg: Erdős Csaba
fotó: Sebestyén Jenő

Az eseményhez tartozó képgaléria a fotóra kattintva érhető el!