Új év, új lendület

2021. március 18. 21:59
Megújult az Országos Polgárőr Szövetség Motoros Tagozatának elnöksége és túl van az első ülésen is, ahol elkészültek a 2021. évi tervek.
20210318-motorostagozat- Jelen helyzetben nehéz tervezni, de mi azért bizakodók vagyunk, mivel 2021-re számos programot terveztünk. Elkészítettük a munkatervünket, melyben természetesen első helyen szerepel a baleset-megelőzés, hiszen az OPSZ 2021. évet a baleset-megelőzés évének kiáltotta ki, mely a Motoros Tagozat számára a legfontosabb feladat. Ennek kapcsán szorosabb együttműködés lesz a Motoros Tagozat és a  Közlekedésbiztonsági és Baleset-megelőzési Tagozat között, így közösen fogunk megjelenni programokon is. Ezen kívül a megyei/regionális képzéseinket, vizsgáinkat is meg kell szerveznünk a korlátozó intézkedések feloldása után, de sajnos a távvezetési gyakorlatunk idén is az év második felére tolódik majd. Nagyon készülünk a polgárőrség megalakulásának 30. évfordulójára és várjuk, hogy mikor mutathatjuk meg az új motoros formaruhánkat, mivel tavaly sikerült támogatást szerezni egy országos szintű beszerzéshez, mely hatalmas mérföldkő a tagozat életében. Az új formaruha elsősorban fizikai védelmet nyújt, de emellett kiemelt hangsúlyt kapott az MSZ EN ISO 20471:2013 láthatósági szabványnak való megfelelés és a kényelmes viselet. Ennek megfelelően új láthatósági elemeket kapott és a megfelelő szellőzés is megoldandó feladat volt. Motorosaink közül csapatonként 2-3 fő emelt szintű elsősegély oktatást fog kapni és felszereljük motorkerékpárjaikat egy speciális menődobozzal, mely egy profi készlet lesz, hogy elláthassák a sérülteket szolgálat alatt "Police Medic" szinten - mondta Egresi Péter, a Motoros Tagozat elnöke.

- Hogyan látják, ebben az évben is csak különleges feladatokat kapnak, vagy helyreáll minden a megszokott rendbe?

 - Én úgy gondolom, hogy a kormányintézkedések meghozzák a várt pozitív eredményt és az év második felében már lesznek olyan rendezvények, amiket motorosainknak kell majd biztosítani közösen a rendőrséggel, gondolok itt pl. a TDH-ra (Tour de Hongrie), vagy más hasonló országos eseményre, de nem hiszem, hogy idén minden visszaállna a 2020. előtti évekre. Ettől még természetesen mi koncentrálunk azokra a feladatokra, ami a "napi rutin" és a megyei, országos, vagy akár EU szintű baleset-megelőzési akciókban való részvétel, mert ez az év erről fog szólni és bízunk benne, hogy eredményesen. Motorosaink már az utakon vannak, hiszen az időjárás már engedi és kezdődnek a motoros rendőrökkel a közös szolgálatok is. Azt gondolom, hogy számunkra izgalmas évnek nézünk elébe, hiszen több megyében ugrásszerűen nőtt a motorosaink létszáma a tavalyi évben, ahol idén kezdődik az igazi munka, de vannak megyék ahol pedig olyan igények jelentkeztek, amit országos csapaterővel kell majd kiszolgálnunk. Ez számunkra is új, hogy szolgálatszervezéssel ki tudjuk-e az igényeket elégíteni, ezért ez komoly kihívás lesz, ehhez egy új informatikai rendszert is bevetünk majd.
 
 
szöveg és fotó: OPSZ Motoros Tagozat