Polgárőrök ünnepeltek Szekszárdon

2019. szeptember 05. 11:25
Polgárőrök ünnepeltek Szekszárdon

A XIX. Tolna Megyei Polgárőr Találkozó jó hangulatban telt szombaton a szekszárdi vásártéren. Az eseményen kitüntetéseket adtak át, a Tolna Megyei Rendőr-főkapitányság pedig három gépjárművet ajándékozott az egyesületeknek – adta hírül a Teol.hu.

– Harmadszorra adunk otthont a megyei polgárőr találkozónak, közel ezren vagyunk – mondta Ács Rezső a megyeszékhely polgármestere a XIX. Tolna Megyei Polgárőr Találkozó ünnepélyes megnyitóján. Az államigazgatási és fegyveres rendvédelmi feladatokat ellátó szervekkel együtt összesen hatvankét polgárőr egyesület jelent meg a rendezvényen.
Dr. Túrós András a Tolna megyei polgárőrök megyei találkozójánDr. Túrós András, az Országos Polgárőr Szövetség elnöke beszédében hangsúlyozta a polgárőrség (közöttük a Tolna megyei szervezetek) szerepét az ország közbiztonságának megteremtésében, és a lakosság biztonságérzetének növelésében.
Széles János, a Tolna megyei Polgárőr Szervezetek Szövetségének elnöke arról beszélt, hogy a magyar államnak köszönhetően Tolna megyében huszonötmillió forintból tud gazdálkodni a megyei szövetség. A száznyolc településből hetvenkettőben működik polgárőrség, amely a rendőrség, a katasztrófavédelem és a NAV munkáját maximálisan támogatja, és a határvédelemben is részt vesz. A technikai felszereltségük alkalmas a dunai folyami ellenőrzésre is, hat csónakjuk és egy drónjuk van, amellyel fokozott ellenőrzéseket tartanak a migrációval szemben.
Megállapodást ír alá Süvegjártó Csaba és Széles JánosTolna megyében ezerhétszáznyolcvan polgárőr dolgozik a közbiztonságért. A bűncselekmények leggyakrabban a külterületeken történnek, jellemző például a hétvégi házak feltörése, a fa-, krumpli- és szőlőlopások. Időjárástól függően, főleg téli szezonban a polgárőrök a települések belterületein is szolgálatot látnak el.
Az ünnepélyes megnyitó részeként Süvegjártó Csaba, a Települési Önkormányzatok Országos Szövetsége Tolna Megyei Tagszervezetének tagozatvezetője, Iregszemcse polgármestere és Széles János, a Tolna Megyei Polgárőr Szervezetek Szövetségének elnöke hivatalosan is együttműködési megállapodást kötött.

A megnyitó záró eseményeként a Tolna Megyei Rendőr-főkapitányság részéről Szabó Zoltán megyei rendőrfőkapitány-helyettes adott át három gépjárművet, egyet-egyet a Simontornyai, a Tolnanémedi és az Udvari Polgárőr Egyesületnek.

Az eseményen számos programra volt lehetőség: a karate-, kutyás-, lovas- és westernlovas-, Polgárőr tüntet ki dr. Túrós Andrásrendőrségi technikai-, katasztrófavédelmi bemutatók mellett műsort adott az Alisca Teakwondo Klub, a Fashion Dance Tánccsoport, az Iberican Táncegyesület és a Tücsök Zenész Színpad. Lehetőség volt vércukor- és vérnyomásmérésre, kézműves gyermek programokra, lövészetre, és a kitelepült tűzoltó autóval ismerkedni. A polgárőr tevékenységet segítő, támogató tevékenységéért Polgárőr Érdemkereszt Arany fokozatában részesült Ács Rezső polgármester és Zsikó Zoltán, a Babits Mihály Kulturális Központ ügyvezető igazgatója. Polgárőr Érdemkereszt Arany fokozatát vehette át Veres József, a Teveli Polgárőr Egyesület tagja. A bronz fokozatot Dózsa József, a Györei Polgárőr Egyesület tagja kapta.

(Szöveg, fotó: Teol.hu)