Tizenhatodszorra, idén Bátaszéken (+ fotók)

2016. augusztus 07. 11:20
Tizenhatodszorra, idén Bátaszéken (+ fotók)
Bátaszék adott helyet és teret idén Tolna megye polgárőreinek, hogy augusztus 6-án, immár tizenhatodszorra tarthassák meg éves találkozójukat. Ez a nap a szórakozás és a pihenés mellett a köszönetnyilvánításnak és a tisztelgésnek is lehetőséget adott.    

Óriási vihar csapott le az ország nyugati részére előző este, ami sajnos elmosta a másnapi kiemelkedő szabadtéri eseményre készülőket Bátaszéken. A polgárőrök és a szervezők kitartását, akaraterejét mutatja, hogy ettől függetlenül másnapra, azaz augusztus 6-án reggelre már újra álltak a sátrak, rendezett volt a terület, helyén volt minden hulladékgyűjtő, működött a hangosítás, szólt a zene, készült az ebéd, és hűlt az innivaló, hogy méltón tudják fogadni a XVI. Tolna Megyei Polgárőr Napra érkező polgárőröket, barátokat, családtagokat, díszvendégeket.
Az utóbbiak közé tartozott dr. Kovács Zoltán rendőr ezredes, rendőrségi főtanácsos, a Tolna Megyei Rendőr-főkapitányság rendészeti főkapitány-helyettese, a városi kapitányságok illetve rendőrőrsök vezetői, Harangozó Tamás és Tóth Ferenc országgyűlési képviselők, dr. Máténé dr. Pálos Ágnes, a Szekszárdi Járási Hivatal hivatalvezető-helyettese, dr. Balázs Gábor tűzoltó ezredes, a Tolna Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság igazgatója, dr. Bozsolik Róbert, Bátaszék polgármestere, Zámbó Péter, az OPSZ szakmai alelnöke, Bárdos Zoltán a Komárom-Esztergom, Cseh István a Fejér, illetve Peszt Péter a Somogy Megyei Polgárőr Szövetségek vezetői, Fuksa Ágnes a Baranya Megyei Polgárőr Egyesületek Szövetsége elnökhelyettese, valamint az együttműködő szervezetek vezetői, képviselői illetve több település polgármestere.

Dr. Bozsolik Róbert: Megtiszteltetés, hogy megrendezhetjük ezt a napotMint házigazda, először dr. Bozsolik Róbert köszöntötte a polgárőröket, aki mint mondta, a város kiérdemelte, hogy megrendeztette a megyei találkozót. Ismertette, hogy nem csak az OPSZ ünnepli idén 25 éves évfordulóját, hanem a Bátaszéki Polgárőrség is, hiszen ők is 25 éve működnek, akik eddig kiemelkedő munkát végeztek.  A polgármester rámutatott arra is, hogy ez a találkozó nem csak azért jó, hogy a polgárőröknek köszönetet mondjanak, hanem azok családtagjainak is. Hisz ők is áldozatot hoznak azáltal, hogy segítik, támogatják a polgárőröket.   
Széles János: A társszervek vezetői tudják, hogy a polgárőrökre lehet számítaniMa nekem és az elnökségnek kell fejet hajtani előttetek, hogy a tavalyi évet becsületesen, tisztességesen, az önként vállalt munkával a köz érdekében teljesítettétek – kezdte köszöntőjét Széles János, aki ezután kitért arra is, hogy a rendezvényen azért jelentek meg az együttműködő szervek képviselői, mert tudják: a polgárőrökre lehet számítani. „A bizalmat nem kérni, hanem kiérdemelni kell!”- mondta ezt annak kapcsán, hogy a polgárőrök bizonyítottak, kiérdemelték a bizalmat a megye és a települések vezetői előtt, és mára a Polgárőrség egy szépen csengő név lett. A megyei elnök ezután felidézte a 25 évvel ezelőtti kezdés emlékeit, majd párhuzamot húzott a mára elért eredményekkel. Köszönetet mondott Magyarország kormányának és a Belügyminiszternek, hogy a Polgárőrségnek ma már sok új autója van, emellett kap pénzügyi és eszköztámogatást is. „ Nekünk más feladatunk nincs – emelte ki Széles János – mint elvégezni az önként vállalt feladatot.”     
Dr. Kovács Zoltán: Fejet hajtok a polgárőrök előttDr. Kovács Zoltán is köszöntötte a polgárőröket és hozzátartozóiak. „Nekem most egyetlenegy dolgom van – mondta a kapitányságvezető – hogy sokadszorra is fejet hajtsak és megköszönjem az elmúlt évi munkájukat, munkátokat. Annyit mindenképpen meg kell jegyeznem, hogy példátlan mértékű bűncselekményszám csökkenés zajlott a megyénkben, baleseti számokra is büszkék lehetünk, tehát van mire szerénynek lennünk.”
„A polgárőr eszmeiség több száz éves. A polgári érték és a tulajdonjog megjelenése magával hozta azt, hogy azt meg kell védeni – mondta Zámbó Péter, aki az OPSZ elnökének és elnökségének nevében mondott köszönetet. – Ami fontos azt védeni kell, és ez egyedül nem megy.” Később így folytatta: „Számunkra az a fontos, hogy az állampolgár, az emberek és ti érezzétek magatokat biztonságban. A közbiztonság érzete nem független az általános statisztikai adatoktól, de ha egy településen az emberek nem félnek, akkor tudják érezni a szabadságot. Zámbó Péter: A polgárőrök szerényen végzik dolgukatFélelemmel nem lehet szabadnak éreznünk magunkat.” Zámbó Péter azt is elmondta, hogy a polgárőrök szerényen teszik a dolgukat saját, a szomszédjaik és a nagyobb környezet érdekében. Kitért a migránshelyzetre is, ami kapcsán a szakmai alelnök megemlítette, hogy a polgárőrök Csongrád és Bács-Kiskun megyében vendégpolgárőri szolgálatokat látnak el. Ismertette azt is, hogy egy sikeres közbeszerzésnek köszönhetően a Tolna megyei polgárőrök 980 darab láthatósági mellényt kapnak. Beszéde végén Zámbó Péter jó példaként említette a Tamási Polgárőrséget, akik adományokkal segítik az országban most induló polgárőr szervezeteket. 

A beszédek után elismerések átadására került sor. Az Országos Polgárőr Szövetség elnöke a Polgárőr Érdemkereszt Arany fokozatát adományozta:

  • Király Gábornak, a Dombóvári Polgárőr Egyesület elnökének
  • Dr. Bozsolik Róbertnek, Bátaszék polgármesterének
  • Dr. Vas János rendőr századosnak, a Bátaszéki Rendőrőrs őrsparancsnokának.

Polgárőr Érdemkereszt Ezüst fokozata elismerésben részesült:

  • Kardos József (Felsőnyék)
  • Ferencz Józsefné (Bátaszék)
  • Tóthi Attila (Iregszemcse)
  • Kun Sándor (Paks). 

Polgárőr Érdemkereszt Bronz fokozatát kapta:

  • Kamenszky Tamás (Bátaszék)
  • Nagy Dezső Gyula (Felsőnyék).

OPSZ Elnöki dicséretben Farkas András, Bátaszék Város Polgárőr Egyesülete elnöke részesült. Emellett még számos polgárőr vehetett át elismerést, jutalmat a nap folyamán, ami ezek után kötetlen programmal folytatódott. Volt tánc és karate bemutató, együttesek zenéltek, de miközben a sátraknál főzték, illetve megették az ebédet, közben volt Katonai toborzás, vércukormérés, vérnyomásmérés, kutyás bemutató, habparti, légi bemutató, kispályás labdarúgás, légpuska lövő verseny, férfiláb szépségverseny, kötélhúzó verseny és hordódobás is.

Szöveg, fotó: Lőwinger Zoltán Mihály

További képek itt, illetve a Fotóalbumban
További képek itt, illetve a Fotóalbumban