Biztonság, a megtérülő befektetés

2014. február 12. 09:02
Biztonság, a megtérülő befektetés
„A hadi- és biztonsági ipar a honvédelem, a rendvédelem és a magánbiztonság szolgálatában". E mottó jegyében rendezett kiállítást és tudományos konferenciát a Rendőrségi Igazgatási Központ Auditóriumában február 11-én a Gazdasági Tudományos Társaságok Szövetsége /GTTSZ/, a Magyar Rendészettudományi Társaság /MRTT/ és a Biztonságpiac.hu Kft. A „Biztonságpiac 2013-14" tanácskozás 32 előadás keretében foglakozott a biztonságtechnika legújabb fejlesztéseivel, a korszerű technológia új felhasználási területeivel és lehetőségeivel.
A konferencia résztvevőit dr. Janza Frigyes, az MRTT főtitkára megnyitó szavai után Hende Csaba honvédelmi miniszter köszöntötte, aki megadta a tanácskozás alaphangját azzal, hogy kimondta: „A biztonság a legfőbb érték, amit egy állam a polgárainak adhat, mert biztonság nélkül nem érvényesül a szabadság". Ezt követően rendhagyó formában, moderátor közreműködésével hat témakört érintettek a résztvevők, hat-hat előadó segítségével. A második témakörben - Biztonsági és technikai kihívások a rendvédelemben - a Belügyminisztérium és az Országos Rendőr-főkapitányság, a Büntetés Végrehajtás, a BM Oktatási és Tudományos Főigazgatóság, a Nemzeti Védelmi Szolgálat és a BM OKF képviselői mellett dr. Túrós András, az Országos Polgárőr Szövetség elnöke az önkéntes bűnmegelőzők csaknem negyedszázados történetét felelevenítve jelentette ki: közbiztonsági kérdésekben ma megkerülhetetlen a Polgárőrség. Amely a rendszerváltozás egyik sikertörténete, igazi Hungaricum! Európában, de talán szerte a világban is alig található olyan civil szervezet, amelynek önkéntes tagjai 8-9 millió szolgálati órát teljesítenek évente, s ha ezt a magánbiztonsági cégek „árfolyamával" számoljuk, 9-10 milliárdos hozzájárulást jelent a nemzetgazdasághoz. Az egyik legjobb befektetés ily módon az államnak a Polgárőrség, amelyet 1 milliárd forint támogatásban részesítenek az idei évtől.

A továbbiakban az OPSZ elnöke azt fejtegette: a Polgárőrségről szóló törvény döntően és alapvetően változtatta meg a szervezetet. Megújult a Polgárőrség, új igazolványt kaptak az önkéntes bűnmegelőzők, új formaruhát fogadott el az elnökség, új szakmai tartalom jellemzi a mintegy 60 ezer polgárőr tevékenységét. A kormány stratégiai partnere lett a Polgárőrség, joggal teszem fel a kérdést: van-e még ilyen civil szervezet? A rendőrség „emlőire" vagyunk bekötve, tőlük kapunk technikát. Így meglévő 950 polgárőr járőr kocsink döntő többsége tőlük került hozzánk. A 23 éves polgárőrség 19 év alatt összesen 1 milliárdos kormányzati támogatásban részesült, míg 2010-től 3.1 milliárdot kaptunk az államtól. Ez is megalapozza a polgárőrség megújulását, aktivitását. Bízom benne, 4-5 éven belül több, mint 50 ezer polgárőrnek lesz új formaruhája, miközben az idén a Vidékfejlesztési Minisztérium pályázatának köszönhetően 150 új járőr autóval javul polgárőreink mobilitása. Tényező lettünk Magyarország közbiztonságában, az új törvény monopol helyzetbe hozott kétezer egyesület mintegy 60 ezer polgárőr tagját! Akikre bizton lehet számítani biztosításban, bűnmegelőzésben, katasztrófa helyzetekben - hangoztatta beszéde végén dr. Túrós András.

 

(Írás: Tóth Zoltán, fotó: Sebestyén Jenő)