Nemzetközi konferencia Budapesten (+fotók)

2014. június 25. 22:42
Nemzetközi konferencia Budapesten (+fotók)
Tíz ország képviselőinek jelenlétében nemzetközi tanácskozást rendezett az Országos Rendőr-főkapitányság, az Országos Polgárőr Szövetség és a Nemzeti Bűnmegelőzési Tanács június 25-én a Rendőrségi Igazgatási Központ Auditóriumában, A civil bűnmegelőzés hazai és nemzetközi tapasztalatai címmel.
A Polgárőrség életének e jelentő rendezvényén a résztvevőket prof. Dr. Besenyei Lajos, az OPSZ Tudományos Tanácsának elnöke köszöntötte, egyebek között kijelentve: a bűnmegelőzés a XXI. században sem vesztett jelentőségéből, hiszen a migránsok a bűn vírusát „hordozzák" szerte a világban. A rendőrség és az igazságszolgáltatás dolgozzon bármilyen hatékonysággal, a civil szervezetekkel összefogása nélkül nem lehet eredményes!
A konferencia megnyitó beszédében dr. Felkai László, a Belügyminisztérium közigazgatási államtitkára egyebek mellett arról szólt: a bűnözés világszerte nagyon komoly társadalmi probléma, ezért különös fontossága van a bűnmegelőzésnek. Ismertette az állami és a civil bűnmegelőzési szervezetrendszert, kiemelve: a feladat a két szegmens előnyeinek összevetése annak érdekében, hogy a jövőben még hatékonyabban működjön e kettő együttese. Az államnak pedig - folytatta az államtitkár - morális kötelessége ezeknek a társadalmi önvédelmi csoportoknak a támogatása, segítése, már csak azért is, mert jogi eszköztárunk már nem bővíthető. Magyarországon a társadalmi bűnmegelőzést hatékonyan lehetett megvalósítani, köszönhetően az egyedülálló és kiválóan tevékenykedő Polgárőrségnek.
Tíz ország képviseletében rendeztek konferenciát (Fotó: S.J.)
Tíz ország képviselői figyelik az előadást (Fotó: S.J.)
Negyedszázada jött létre a bűnmegelőzési osztály az Országos Rendőr-főkapitányságon, mert rájöttek a rendőrség vezetői, hogy a legjobb bűnüldözési tevékenység a hatékony bűnmegelőzési munka. Ma minden megyében osztály működik, a 151 rendőrkapitányságon pedig bűnmegelőzési előadók foglalkoznak a fiatalok és az idősek ilyen irányú gondjaival - emelte ki hozzászólása bevezetőjében Papp Károly r. altábornagy, az ORFK vezetője. Aki a továbbiakban azt emelte ki: a rendőrség júliustól tovább erősíti a közterületi szolgálatot, az észak-magyarországi régióban az elmúlt év szeptemberében bevezetett 24 órás rendőri jelenlétet biztosító mintaprogramot országszerte bevezetik. Mindezt az állampolgárok és az önkormányzatok pozitív visszajelzései nyomán teszik, fokozandó a lakosság szubjektív biztonságérzetét. A főkapitány mérföldkőnek nevezte a Nemzeti Bűnmegelőzési Tanács megalakulását, a Nemzeti bűnmegelőzési stratégia elfogadását. Kiemelte: eredményességük záloga a Polgárőrség, hiszen az önkéntes bűnmegelőzők - akik stratégiai partnereik - nélkül nem lehetett volna Magyarország közrendjének, közbiztonságának pozitív változását elérni.
Egységes, összehangolt bűnmegelőzési tevékenységre törekszünk, így egy önkéntességen alapuló hálózatot működtethetünk - jelentette ki dr. Hatala József, az NBT elnöke, aki a továbbiakban azt emelte ki: akármennyire szigorú az állami igazságszolgáltatás és következetes a bírói ítélkezés, szükség van a hatékony bűnmegelőzésre. S mert reneszánszát éli a Polgárőrség kezdeményezte Szomszédok Egymásért /SZEM/ mozgalom, egyre bővül a bűnmegelőzés tárháza, amihez a hazai és nemzetközi tapasztalatokat is fel kell használni, s nem mondhatunk le a tudományos élet ide vonatkozó programjairól sem.
Dr. Túrós András: A bűncselekmények egy jelentős részét civil módszerekkel is meg lehet előzni, s ebben van jelentős szerepe az önkéntes bűnmegelőzőknek (fotó:S.J)
Dr. Túrós András: A bűncselekmények egy jelentős részét civil módszerekkel is meg lehet előzni, s ebben van jelentős szerepe az önkéntes bűnmegelőzőknek (fotó:S.J.)
Nem tűr halasztást a bűnmegelőzés nemzetközi összehangolása éppen a migráció felerősödése és a határokon átnyúló bűnözés terjedése miatt - hangoztatta dr. Túrós András, az OPSZ elnöke. Aki a továbbiakban azt fejtegette, hogy a bűncselekmények egy jelentős részét civil módszerekkel is meg lehet előzni, s ebben van jelentős szerepe az önkéntes bűnmegelőzőknek. A magyar polgárőrök 60 ezres tábora - 2 ezer polgárőr egyesületben - figyelemre méltó tevékenységet végez. Nem véletlen, hogy a népi kezdeményezés iránt nagyon gyorsan kinyújtotta kezét a rendőrség, akikkel mára stratégiai partner lett a Polgárőrség. Amelynek közösséget formáló kisugárzása van a településeken, hiszen a polgárőrök gyakorlatilag mindenhol jelen vannak az iskoláktól a külterületekig, földön, vízen, levegőben, autóval, motorral, kerékpárral, lóháton. Jól szervezett, jól szabályozott civil szervezet a Polgárőrség - jelentette ki az elnök - amely önzetlenségéről nap, mint nap tesz tanúbizonyságot.
A tanácskozás további részében a meghívott külföldi vendégek - szlovák, szlovén, svájci, osztrák belügyi szervek képviselői - valamint Ipolykeszi polgármester asszonya, a Gyergyószentmiklósi Polgárőrség elnöke osztotta meg tapasztalatait a civil bűnmegelőzés témakörében, de hallottunk a Nógrád és Vas megyei kezdeményezésekről éppúgy, mint a Kötegyáni Polgárőr Egyesület schengeni külső határ menti tevékenységéről is.

(Írás: Tóth Zoltán, fotó: Sebestyén Jenő)

 

 

A helyszínen készült fotók megtekinthetők a fotógalériában, vagy a fenti képre kattintva.