Biztonsági kampány Celldömölkön

2016. június 13. 21:49
Biztonsági kampány Celldömölkön

Június 10-ére szervezte országos kampánynapját a vasúti átjárós balesetek megelőzéséért a MÁV. Mindezt azért, hogy a vasúti átjáróban történő balesetek számát minél hatékonyabban csökkentsék.

Ennek eredményeképpen országszerte, számos vasúti átjáróban jelentek meg rendőrök, polgárőrök és a MÁV munkatársai. A figyelemfelkeltő akcióból a Celldömölki Vasúti Polgárőrség és a Celldömölki Polgárőrség tagjai is kivették részüket. A délelőtt folyamán a celldömölki temetőknél lévő vasúti átjáróban hívták fel a közúton közlekedők figyelmét a szintbeli kereszteződéseken való áthaladás alapszabályaira, hasznos szórólapokkal felvértezve.

Ahogy azt Nagy J. Krisztiántól, a Celldömölki Polgárőrség tagjától megtudtuk, erre azért volt szükség, mert sajnálatos módon a balesetek majdnem mindegyikét az okozza, hogy az átjáróban közlekedők túlbecsülik saját képességeiket: türelmetlenségükben gyorsan megpróbálnak még átslisszolni a vonat előtt, vagy elővigyázatosságuk hiányaként nem néznek el jobbra-balra az áthaladás előtt, megbizonyosodva arról, hogy egyik irányból sem érkezik szerelvény, vagy szimplán rosszul mérik fel annak távolságát és sebességét.

A vasúti átjárós balesetek hátterében zömében az autóvezetők figyelmetlensége, illetve a KRESZ szabályok megszegése áll. A vasúti átjárós balesetek zömét az agresszív vezetési stílus, a gyorshajtás, a vasúti fényjelző színeinek figyelmen kívül hagyása, és a vezetés közbeni mobiltelefon használat okozza. Az sem mellékes, hogy egy baleset során a személyes tragédia mellett egyéb következmények is vannak, amikre nem is gondolunk, mert a tragédia ereje felülírja. például felborul a menetrend, késik a vonat, ezáltal kedvezőtlenül megváltozik rengeteg utas napi programja, melyek a családlátogatástól kezdve, egy meghatározó üzleti találkozón át, egyéb kiemelten fontos eseményig bezárólag akármi lehet.

Ezek visszaszorítására vettek részt a figyelemfelkeltő akcióban a Celldömölki Vasúti Polgárőrség és a Celldömölki Polgárőrség tagjai június 10-én.