Mindenki csodálta a lovas polgárőröket

2016. augusztus 31. 12:00
Mindenki csodálta a lovas polgárőröket
Több ezer ember nézte végig a lovas polgárőrök augusztus 27-én, Szombathelyen, a Savaria Történelmi Karnevál részeként megtartott bemutatóját.

Klapka György Lovas Polgárőr és Hagyományőrző Egyesület 11-es Huszár Tagozata 30 fővel és 12 lóval Szombathelyen, a Savaria Történelmi Karneválon több ezer ember előtt bizonyította lovas virtusát. A lovas polgárőrök korhű ruhában a huszárság harcmodorát mutatták be, e legendás fegyvernemnek a történetével, fegyverzetével és haditechnikájával ismertették meg a közönséget. Alaki gyakorlatokat, lovassági hadgyakorlatot és a tüzérség ágyúi ellen lovasrohamot is folytattak.

– A napi szintű járőrszolgálatokban megedzett hátasok és a polgárőrök között kialakult bizalmi kapcsolat az alapja annak, hogy a lovak nem riadnak meg a vívástól, az oldalukat verdeső kardhüvelytől, a sok embertől, zajoktól és bátran rárohannak az eldördülő ágyukra is lovasaik parancsára – tudtuk meg Sátory Károlytól, az egyesület elnökétől. – Fontos számunkra a természetvédelem, a közbiztonság, ezért 2010 óta lovas polgárőreik nap-mint nap járják a külterületeket, kiskerteket, erdőket, mezőket ügyelve az érintett területek rendjére. A rendszeres tereplovaglás lovainkat edzetté, kitartóvá tette, nem okoz gondot nekik a napi 40-50 km megtétele sem. Az egyesület hagyományőrző tevékenységet is folytat azonban. Célunk a nemzeti öntudat erősítése, melyet főként a nemzetünk számára dicsőséget, erőt, önbizalmat és büszkeséget adó történelmi korszakok események felelevenítésével szeretnék segíteni. Történelmünktől elválaszthatatlan a magyar könnyűlovas, a huszár, melynek hadi bravúrjait, virtusát, tisztességét, becsületét csodálta a világ. Mivel Szombathelyhez is erősen kötődnek huszárok, ezért 2014-ben az egyesület megalapította a 11-es Huszár Tagozatot – zárta beszámolóját az elnök.