Viszákon ünnepeltek a Vas megyei polgárőrök

2016. augusztus 04. 23:02
Viszákon ünnepeltek a Vas megyei polgárőrök

A Vas Megyei Polgárőr Szervezetek Szövetsége július 30-án, Viszákon tartotta meg a megyei polgárőr napot. Az elmúlt évekhez hasonlóan számos polgárőr egyesület is képviseltette magát a rendezvényen. 

A Vas megyei polgárőröket mindig is tenni akarás, a lendület jellemezte. Az újjáalakult Vas Megyei Szervezetek Szövetségének új elnöksége is ezzel az elszántsággal kezdte meg ez évben a munkásságát. Közel fél év alatt elérték, hogy a Megyei Szövetség újjáalakult, megszilárdult, s immáron naprakészen tudja segíteni a megyében működő polgárőrök, polgárőr egyesület önkéntes munkáját. A megyei vezetés mellett számtalan támogatás és összefogás újult meg, ennek tanúbizonyságul szolgál, hogy a társszervek képviselői is megjelentek a megyei polgárőr napon. A polgárőröket megtisztelte jelenlétével Marton Ferenc, a Vas Megyei Közgyűlés alelnöke, Erhardt László rendőr ezredes, rendőrségi főtanácsos, a Vas Megyei Rendőr-főkapitányság vezető-helyettese, Seper András tűzoltó ezredes, a Vas Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság igazgatóhelyettese, Cseh István, az OPSZ Etikai Bizottságának elnöke, Avas József, Viszák község polgármestere, dr. Koncz Gabriella rendőr alezredes, a Körmendi Rendőrkapitányság vezetője, dr. Babos Albert, a Személy-, Vagyonvédelmi és Magánnyomozói Szakmai Kamara Vas Megyei elnöke, Kőszegfalviné Pajor Klára, a Szombathelyi Civil Kerekasztal elnöke, valamint Nagy Gábor, a MÁV Zrt. Területi Vasút Biztonsági Szolgálat vezetője.

Az egész napos rendezvényen a helyi lakosság megismerkedhetett a polgárőrséggel, az egyesület működésével, s olyan klasszikus történetekkel, amit polgárőreink megélhettek. A polgárőröknek lehetősége nyílt egy nyitott fórum keretén belül a megyei elnökséggel beszélgetni, kérdéseiket feltehették, s közösen elmélkedhettek a jövő polgárőrségén. 
Cseh István ünnepi beszédében elsőször tolmácsolta az OPSZ elnökségének köszönetét és jókívánságait a polgárőrök felé, majd elmondta, hogy az idei év első felének kiértékelése alapján, eredményes és színvonalas volt a Vas megyei polgárőrök munkája. Ennek a munkának a gyümölcse kezd beérni, hiszen nagyon nehéz első félévet éltek át, nagyon nehéz körülmények között dolgoztak. Mára a Vas Megyei Polgárőr Szervezetek Szövetsége megerősödött, új szemlélettel, egy új elnökkel, új elnökséggel közösen dolgoznak azon, hogy egység és összetartozás jellemeze az idén 25 éves Polgárőrséget. 
Bedi Ákos köszöni meg a polgárőrök munkáját Köszöntötte a polgárőröket Marton Ferenc is, aki kiemelte, hogy a Rendőrség adatai alapján Vas megyében, 2015-ben mintegy 10 százalékkal csökkent a regisztrált bűncselekmények száma. A legnagyobb csökkenés a körmendi térségben volt csaknem 20 százalékkal. Az elmúlt ötéves statisztika alapján, csökkenő tendencia jellemzi Vas megyét, amelynek következtében a 2015-ben a regisztrált bűncselekmények száma több mint 40 százalékkal kevesebb volt, mint 2011-ben. Ezekben az eredményekben a Rendőrség mellett kiemelt szerepe volt a megyében működő polgárőr egyesületeknek is, melyeknek száma nőtt. A határ menti egyesületeknek új feladatot jelent az illegális migráció felderítésével kapcsolatos információgyűjtés, valamint a megnőtt aktivitás kezelése. A Polgárőrség aktívan segíti a Rendőrség munkáját azokon a településeken is, ahol a Rendőrség nem tud jelen lenni. 2015-ben 23 olyan település volt Vas megyében, ahol nem történt bűncselekmény.

A Vas Megyei Közgyűlés alelnöke által elmondott, bemutatott adatok alátámasztják, hogy a Rendőrségnek a Polgárőrség mindig is kiemelt stratégiai partnere volt és lesz – kezdte köszöntőjét Erhardt László rendőr ezredes, rendőrségi főtanácsos, majd hozzátette - A migrációs feladat kapcsán is közösen működnek együtt, hisz az ideiglenesen átvezényelt rendőrök hiányát segítik jelenlétükkel a településeken. Az, hogy a megye közbiztonsági helyzete ilyen jól alakult az elmúlt években, abban óriási szerepe van a polgárőröknek, a Polgárőrségnek. Az önök munkája és tevékenysége, sokszor áldozatokat követelő önkéntes szolgálatuk, nagymértékben hozzájárult, hogy vas megye, továbbra is a béke szigete maradjon – hangoztatta Erhardt László.
Bedi Ákos, a Vas Megyei Polgárőr Szervezetek Szövetségének elnöke megemlítette, hogy a napnak három apropója van, egyrészt a megyei polgárőr szövetség napja, másrészt idén 20 éves a Viszákon működő polgárőr egyesület, harmadrészt Viszák település is ugyanakkor tartotta falunapját. „A Polgárőrség idén 25 éves.  Ez egy sikertörténet, hisz Magyarországon a legjobban, a legnagyobb létszámmal működő civil szerveződés, amely a bűnmegelőzésről, a közbiztonság megóvásáról szól. Szeretném mindenkinek megköszönni az egész éves munkáját a Vas megyében dolgozó valamennyi polgárőrnek, egyesületi vezetőknek, elnököknek, a munkánkat segítő civil és hivatalos szerveknek.”

A rendezvényen számos elismerést adtak át az eddigi munkák elmeréséül. A polgárőr mozgalom kiemelkedő önzetlen támogatásáért, a polgárőr munka megbecsüléséért az Országos Polgárőr Szövetség elnöke a Polgárőr Érdemkereszt Arany fokozatát adományozta:

  • Gecse Józsefnek,a Százhold Polgárőr Egyesület elnökének
  • Joó Lászlónak, az Egervölgyi Polgárőr Egyesület tagjának
  • ifj. Perl Jánosnak, Táplánszentkereszt polgármesterének.

A Polgárőr Érdemkereszt Ezüst fokozatát kapta Simon Zsolt, a Viszáki Polgárőr Egyesület elnöke, valamint Kollárits Ferenc, a Claudius Polgárőr Egyesület tagja.
A Polgárőr Érdemkereszt Bronz fokozatát vehette át:

  • Takó Tiborné, a Hosszúperesztegi Polgárőr Egyesület elnöke
  • Nagy Antal, az Alsóújlaki Polgárőr Egyesület tagja
  • Vörös Kálmán, a Magyarszombatfai Polgárőr Egyesület tagja.

 

(Forrás: Péntek Róbert)