Erős kezdés a Lovas és Kutyás Tagozatnál (+ fotók)

2019. április 18. 10:40
Erős kezdés a Lovas és Kutyás Tagozatnál (+ fotók)
Április 13-14-ei hétvégén az OPSZ Lovas és Kutyás Tagozata az országban két különböző helyszínen tartott párhuzamosan képzést. Veszprém megyében Sümegen polgárőr szolgálati kutya képzés és minősítő vizsga, míg Bács-Kiskun megyében Lakiteleken, a Népfőiskola Alapítványnál lovas polgárőr elméleti képzés zajlott egy időben.
A lovas képzésre 9 megyéből, 10 egyesület kötelékéből 41 lovas polgárőr, továbbá a Miskolc Önkormányzat Rendészet képviseletében két lovas mezőőr érkezett Lakitelekre. Az ünnepélyes megnyitón Lezsák Sándor, a Magyar Országgyűlés Alelnöke, a Népfőiskola Alapítvány Kuratóriumának elnöke köszöntötte a képzésen résztvevőket. Az Országos Polgárőr Szövetség elnökhelyettese, dr. Fekecs Dénes örömét fejezte ki, hogy rendkívül magas arányban jelentek meg ifjú lovas polgárőrök a képzésen, szám szerint 22 fő. Dr. Rácz Adrienn, a Tagozat elnöke bejelentette, hogy a résztvevő fiatalok "anya egyesületeinek" a Tagozat Elnöksége az ifjak számarányának megfelelő mennyiségű kobakot és jól-láthatósági polgárőr mellényt ad át az esemény kapcsán, ezzel is segítve a gyakorlati felkészülésük körülményeit.
További képek itt, illetve a FotóalbumbanA feszített tempójú két nap során tizenegy témakörben hallgattak előadást a tanulók. Az előadók ismét neves szakemberek közül kerültek ki. Tömény, de kétségkívül rendkívül fontos és érdekes előadást tartott Domoszlainé Sparing Kinga c. r. alezredes, a Készenléti Rendőrség Lovas Alosztály kiemelt főelőadója, lótenyésztő szakmérnök, aki ismertette a különféle tömegtakarmányok és abrakok tulajdonságait, élettani hatásait, valamint a lovak optimális tartásának részleteibe is beavatta a polgárőröket. Lovaglás elméletből több kiváló lovasedző is tartott előadást: Domoszlai Dániel ny.r. alezredes, a Lovas Alosztály volt parancsnoka, valamint az Öttusa Válogatott két nyugalmazott lovasedzője, Molnár Tamás, gróf. Széchenyi István emlékérmes edző és Széplaki Pál mesteredző, lovas szakmérnök, díjugrató olimpikon. A mesterek nemcsak a lovaglás tudományára, hanem általános műveltségre, viselkedéskultúrára is tanították a jelenlévőket. Lovas polgárőr szabályozókat a Tagozat elnöke, Rácz Adrienn ismertette.
A képzést meglátogatta Sallay Sándor tagozat elnökségi tag, Széchenyi emlékérmes lovaglótanár, aki meghallgatta többek között a lovas polgárőrök képzésén első alkalommal résztvevő dr. Németh Csaba agrármérnök, genetikus szakmérnök előadását is. Dr. Németh Csaba a hagyományosan magyar tenyésztésű lovaknak a polgárőr szolgálatban történő alkalmazásáról tartott ugyanis rendkívül informatív, lovaskultúra témakörben megkapó előadást. Őszinte érdeklődését mutatta a polgárőrség lovas részlege iránt, hogy bár előadására csak az esti órákban került sor, már a délelőtti órákban megérkezett a képzésre, és hallgatóként végigülte azt. Távozásakor elismerően szólt a polgárőr lovas szakmai műhelymunkájáról.
Vasárnap lóanatómia és állategészségügy témakörökben dr. Kulik Mónika állatorvos, a Naszályi Solyóm Polgárőr Egyesület tagja, az OPSZ Lovas Tagozat elnökségi tagja tartott nagy sikerű előadást. A Népfőiskola új lovardájában Lezsák Levente a Testnevelési Egyetem Lovaskultúra szak oktatója két lova, Apolló és Solero segítségével mutatta be, hogyan lehetséges a kommunikáció ember és ló között. Ezt követően rádióforgalmazást Boros Tibortól, az Ócsa Városi Polgárőrség alelnökétől tanulhattak a résztvevők. Ez utóbbi tanórán hamar kiderült, hogy a gyakorlatban nem egyszerű a rádióforgalmazást hiánytalan adattartalommal, rendkívül tömören elvégezni. A tanulók egy szüreti felvonulás biztosítását játszották el csoportokra bontva kellett különböző, nem várt eseményeket helyesen lereagálni, rádión keresztül segítséget kérni.
A képzés záró eseményeként a fiatal önkéntes bűnmegelőzők portyaszolgálati elméleti szintet, míg a már portya szinttel bíró polgárőrök „Járőrvezető I.” szintű képesítést szerezhettek, amennyiben sikeresen adtak számot tudásukról a szintfelmérőkön.

További képek itt, illetve a FotóalbumbanA lovas képzéssel ellentétben, a péntektől vasárnapig a polgárőr szolgálati kutya képzés és minősítő vizsga Sümegen mindhárom napon viharos szél és eső közepette zajlott. Azonban még a zord idő sem vette el a kutyás polgárőrök kedvét az oktatástól és vizsgától. Az oktatáson 15 kutya vett részt és 10 kutya vizsgázott. A képzésen a vizsgázott kutyák közt egy kuvasz, három német juhász, belga juhász, valamint keverék kutyák voltak. A vizsgára történő felkészülést az OPSZ Lovas és Kutyás Tagozat elnökhelyettese, Molnár Zoltán és két elnökségi tag Pischoff Ferenc, valamint Kakuk Gábor segítették. A Rendőrségi Oktatási és Kiképző Központ (ROKK) szakoktatója, Hajdú Tamás r. ftörm. vizsgáztatta a szolgálati kutyákat és vezetőiket. A vizsgázott kutyák közül 3 kutya érvényesítette a lejárt vizsgáját, valamint 7 kutya tett új vizsgát, így már hét kutyával több kezdheti a polgárőr szolgálatot. A résztvevők annyira hasznosnak ítélték a képzést, hogy az utolsó nap úgy döntöttek, hogy a ROKK szakoktatóját meghívják a nyáron egy három napos továbbképzést tartani, amelynek költségeit a képzésen résztvevők magukra vállalták.

Ez úton is köszönjük mind a lovas, mind a kutyás képzésen a résztvevők, segítők és oktatók munkáját, együttműködését!

További képek itt, illetve a Fotóalbumban
További képek itt, illetve a Fotóalbumban