Hétköznapi hős az úton

2021. március 31. 09:39
Valószínűleg megmentette egy sérült életét a pétfürdői Kalger István, a másik esetében pedig irányította a civileket a mentők megérkezéséig.
20210331-vasbuszosAz autóbusz-vezetőként és polgárőrként dolgozó férfi családjával autózva az elsők között ért egy balesethez, amely Berhida és Pétfürdő között történt március 28-án. A rend­őrség közölte, hamar elfogták a balesetet okozó fiatalt, aki ittasan, jogosítvány nélkül vezetett és segítségnyújtás nélkül elfutott a helyszínről - írja a VEOL.hu.

– Berhida felől Pétfürdőre mentünk volna a családommal, amikor megláttunk egy felborult autót egy kanyar- ban – idézi fel a balesetet Kalger István.

A férfi azonnal megállt, odafutott a helyszínre, ahol az összetört autó mögött két erősen vérző sérült feküdt: egy idősebb és egy középkorú férfi. Úgy tűnt neki, egyik már nem él, a másik mozgott kicsit. Közben István mellett valaki telefonált a mentőkért, és megkérte az illetőt, kérdezze meg a szakembereket, hozzá lehet-e nyúlni a sérültekhez. Ezután István az oldalára fektette a mozdulatlan sérültet, aki ekkor hörgő hangot adott ki, és attól kezdve lélegzett. Közben István a helyszínen lévőktől kérte, vigyék oda neki a roncsban lévő mellényt, amit a sérült feje alá tett. Ezalatt odakiáltotta valakinek, hogy a másik sérült feje alá tegyék a kitört fejtámlát, és őt is fordítsák oldalra. Mindez percek alatt történt, gyorsan kiérkeztek a mentők, és elvitték a sérülteket a kórházba.

István estig a helyszínen tartózkodott, a családja közben hazament az autóval, ő pedig hívta polgárőr társait, és segítettek a rendőröknek az útlezárásban. Mint elmondta, nagyon felzaklatta a borzalmas baleset, a sérültek látványa, de nem volt kérdés, azonnal segíteni kellett, ma sem tenne másként. Az elsősegélynyújtást a jogosítvány megszerzésekor tanulta meg.

Csizmadiáné Kucsera Katalin megyei rendőrségi sajtóreferenstől megtudtuk, egy órán belül, Berhidán elfogták a rendőrök a 17 éves veszprémi fiút, aki balesetet okozott vasárnap, és anélkül futott el a helyszínről, hogy meggyőződött volna a sérültek állapotáról. A fiatal ittasan ült volán mögé, a vezetéstől eltiltották 2022. január 8-ig.

A sajtóreferens közölte, a szemtanúk szerint a sofőr letért egy kanyarban az útról, fának ütközött, majd a kocsi az oldalára borulva állt meg. A veszprémi sofőrt előállították a Várpalotai Rendőrkapitányságra, majd őrizetbe vették. Segítségnyújtás elmulasztása bűntett és ittas járművezetés vétsége miatt indult ellene büntetőeljárás, az eltiltás hatálya alatti vezetésért szabálysértési eljárás. A balesetről korábban megírtuk, hogy egy ember életveszélyesen, a másik súlyosan megsérült.

forrás: VEOL.hu