Minden szinten támogatott lett a Polgárőrség (+ fotók)

2016. szeptember 04. 11:49
Minden szinten támogatott lett a Polgárőrség (+ fotók)
Balatonkenesén, a magyar tenger partján találkoztak Veszprém megye polgárőrei, hogy az egész évben bizonyított önkéntes szolgálatuk után, szeptember első szombatját pihenéssel, szórakozással és kapcsolatépítéssel töltsék. A köszöntők során elhangzott, a Veszprém megyei polgárőrök stabil pontnak számítanak a Polgárőrség életében, az országos rendőrfőkapitány helyettese a Polgárőrség nagy barátja, és az is, hogy a lakosság 83 %-a szükségesnek tartja a polgárőrök munkáját.  

Szeptember 3-án tartották meg Balatonkenesén a Veszprém Megyei Polgárőr Napot.

A polgárőröket jelenlétével megtisztelte dr. Töreki Sándor rendőr dandártábornok, rendőrségi főtanácsos, országos rendőrfőkapitány-helyettes, bűnügyi főigazgató, Anda György rendőrezredes, főtanácsos, a Veszprém Megyei Rendőr-főkapitányság megbízott vezetője, dr. Túrós András az OPSZ elnöke, Dányi Béla tűzoltó ezredes, a Veszprém Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság igazgatója, Némedi Lajos, Veszprém önkormányzatának alpolgármestere, Piros Ottó alezredes, a balatonkenesei Honvéd üdülő parancsnoka, Csík Ferenc, a Veszprém Megyei Labdarúgó Szövetség igazgatója, valamint a városi rendőrkapitányságok vezetői, az együttműködő és támogató szervezetek, cégek képviselői.

A köszöntő beszédeket Dézsi János, a Veszprém Megyei Polgárőrségek Szövetsége elnöke kezdte, aki emlékeztetett arra, hogy a rendezvényt a barátság és a szakmai kapcsolatok erősítése érdekében szervezték. Elmondta azt is, hogy a Polgárőrség idén ünnepli 25 éves évfordulóját, és a Veszprém megyei szövetség ehhez az évfordulóhoz méltóan végzi munkáját. „Az elnökség főbb célkitűzése továbbra is az egységes polgárőr szemlélet kialakítása, a vállalt feladatok végrehajtása” – mondta, majd külön kiemelte, hogy részt vállalnak az OPSZ által kezdeményezett valamennyi kiemelt programban. Az elnök köszönetet mondott a megyében dolgozó közel háromezer polgárőrnek valamint azok családtagjainak az önzetlen munkáért illetve támogatásért.   

Dr. Töreki Sándor: Mindig nyitva áll az ajtóm a polgárőrök előttEzután egy saját készítésű emlékképet adtak át dr. Töreki Sándornak, aki éveken át volt Veszprém megye rendőr-főkapitánya, és nemrégiben nevezték ki az országos főkapitány helyettesének. Dr. Töreki Sándor rendőr dandártábornok, rendőrségi főtanácsos meglepetésének adott hangot mikor átvette a fotómontázs technikával elkészített emléktárgyat. Hozzá tette: sok polgárőr barátra tett szert míg Veszprém megyében szolgált. Mint mondta: 26 év áll mögötte, nem csak a 6 év a főkapitányi beosztásban, és ez az idő megerősítette benne azt az érzést, hogy a polgárőrökkel minden szinten együtt kell működni. „Az az elkötelezettség, az a tenni akarás, ami jellemzi a polgárőröket, az példaértékű.” A dandártábornok kiemelte, hogy az ajtaja továbbra is nyitva áll, támogatja a Veszprém megyei polgárőröket.
„Biztató, hogy Töreki tábornok úr, mint a Polgárőrség nagy barátja majd képviseli és támogatja a Polgárőrséget az Országos Rendőr-főkapitányságon” – kezdte köszöntőjét dr. Túrós András, az OPSZ elnöke, miután gratulált a főigazgatónak az emléktárgyhoz. Ezután köszönetet mondott a megye polgárőreinek az önkéntes munkáért, illetve, hogy munkájukkal hozzájárultak a Balaton északi részén a közbiztonság javulásához. Örömének adott hangot aziránt is, hogy a megyében a tisztségválasztás rendben, zökkenőmentesen zajlott le.  „A Polgárőrség 25 éves, és ez idő alatt olyan fejlődést futott be, amely példa nélküli a civil szervezetek között. Azt is mondhatnám, hogy a Polgárőrség az egyik legirigyeltebb civil szervezet Magyarországon.”  Az OPSZ elnöke kiemelte még, hogy egy felmérés szerint a lakosság 83 százaléka támogatja a Polgárőrséget, szükségesnek tartja a munkájukat, tehát a Polgárőrség a kormányzati mellett jelentős lakossági támogatással is bír.Dr. Túrós András: A Polgárőrség az egyik leg irigyeltebb civil szervezet Magyarországon Dr. Túrós András külön kitért a migrációs helyzetre, az ezzel járó munkára. „Véleményem szerint a polgárőröknek ezen a területen három feladata van. Egyrészt hazafias kötelességünk felzárkózni a Magyarország kormányának migrációs politikájához, mert az országot nem csak a rendőröknek, nem csak a katonáknak kell megvédeni, hanem a Polgárőrségnek is ki kell vennie részét a feladatból. Másik feladatunk, hogy támogatni kell a határ menti polgárőr egyesületeket, ha más nem erkölcsileg, hogy ezzel is kifejezzük, egyetértünk azzal amit tesznek, különösen Mórahalom, Ásotthalom, Szeged illetve Röszke térségében. Harmadik feladatunk pedig azzal függ össze, hogy nagyon sok rendőri erőt vezényelnek a mélységből, más megyékből a határ menti települések illetve a határ védelmére, és a polgárőröknek pótolniuk kell a rendőröket ezen a területeken, hogy közbiztonsági deficit ne keletkezzen.”
„A polgárőrségről két szó jut eszembe, a segítségnyújtás és a köszönet – mondta Gyurics Tamás. – A segítségnyújtás, amit a polgárőrök az önkormányzat, az állampolgároknak és a rendőröknek tesznek, a köszönet pedig mindezen munkáért.” A jegyző kinyilvánította, hogy örömmel fogadták a polgárőröket és kérte, hogy mindenki ismerkedjen meg Balatonkenesével.

Ezután ünnepélyesen fogadalmat tettek a megye új polgárőrei, majd elismerések, jutalmak átadására került sor. Polgárőr Érdemkereszt Arany fokozatát kapta Görög Balázs, a Bánd Polgárőr Egyesület polgárőre, Ezüst fokozatot vehetett át Pupos Ferenc Szigligetről és Tóth László Ajkáról, Bronz fokozatú elismerést pedig Szatmári Tamás és Arany Lajos polgárőrök érdemeltek ki. A Megyei Szövetség a kiváló polgárőr munkájuk elismeréseként Szent László plakettet adott át tizenöt polgárőrnek, a Rendőrség pedig Sárkányölő Szent György plakettet további öt főnek.

A rendezvény ezután kötetlen hangvételben folytatódott. A számos szórakoztató, játékos és látványos színpadi és bemutató programokon túl lehetőség volt a Balatonban fürödni, vadhúsból készült ételeket enni, sportolni, hajótúrázni, kirándulni és napestig mulatozni.

Szöveg és fotó: Lőwinger Zoltán Mihály

További képek itt, illetve a Fotóalbumban
További képek itt, illetve a Fotóalbumban