Szolgálaton kívül is figyelnek

2019. február 04. 20:33
Szolgálaton kívül is figyelnek

A téli hidegben is járják a várost az ajkai polgárőrök. Nem csupán a közrendre és a közbiztonságra ügyelnek, hanem segítenek is a rászorulóknak, ha kell, fát aprítanak vagy havat lapátolnak az időseknek, akik betegségük vagy életkoruk miatt ezt már nem tudják megtenni.

Ők azok, akik szolgálaton kívül is figyelnek, ha baj van, rögtön intézkednek. Nemrég egy idős ember lett rosszul a főutcán. Az éppen arra járó, szolgálaton kívüli  polgárőr azonnal hívta a mentőt, majd megvárta, amíg kiérkeznek, nem hagyta magára a beteget. Másikuk mozgássérült idős embert kísért át a síkos úton - tudtuk meg Magas Géza elnöktől, aki 27 éve lát el polgárőr szolgálatot. Aki igényli, távollétében gyakrabban járőröznek a háza környékén a polgárőrök.
Ma már gyakori, hogy előszezonban mennek a családok üdülni, nem csak nyáron állnak hosszabb ideig üresen a lakások. Egy időben a Csertelepen fiatalok padokat rongáltak. A lakossági jelzést követően gyakrabban járőröztek a településrészen, így a probléma megoldódott.  A belterületeken járőrözés közben nézik az autókat, nincs-e rajtuk karcolásnyom, vagy letört visszapillantó tükör. Ha nyitva hagyott kertkaput látnak becsengetnek, figyelmeztetik a lakókat.  Bármelyik napszakban bárhol feltűnhetnek, mozgásuk kiszámíthatatlan, így még nagyobb a visszatartó erő. A városi és nagyobb sportrendezvényeken biztosítják a helyszínt. Magas Géza elmondta, hogy a rendészeti szakgimnázium diákjai közül többen ifjú polgárőrként csatlakoztak hozzájuk.

(Tisler Anna nyomán)