Új elnököt választott a Veszprém megyei közgyűlés

2016. május 29. 07:54
Új elnököt választott a Veszprém megyei közgyűlés

Szomorú aktualitása volt a május 28-án Herenden, a Művelődési Házban rendezett Veszprém megyei polgárőr közgyűlésnek. A küldötteknek a korábbi megyei elnök, Kovács Imre halála miatt új elnököt is kellett választani.

A szövetség életének e fontos eseményén a 125 polgárőr egyesületet 76 küldött képviselte, a vendégek sorában megjelent dr. Túrós András, az Országos Polgárőr Szövetség elnöke, dr. Töreki Sándor r. dandártábornok, a Veszprém Megyei Rendőr-főkapitányság vezetője, Polgárdy Imre, a Veszprém Megyei Közgyűlés elnöke és Antóni Miklós tű. alezredes, a Veszprém Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság iparbiztonsági főfelügyelője.

Gyertyagyújtással és megható szavakkal emlékezett és emlékeztetett Kovács Imre munkásságára, a megye közbiztonságáért tett erőfeszítéseire Veszprém megye főkapitánya, majd a kötelező formaságok után Dülk József szervezési elnökhelyettes számolt be a megye polgárőreinek 2015. évi munkájáról, s terjesztette elő 2016. évi elképzeléseiket.
Dülk József: Veszprém megye polgárőreit a tisztesség és az elhivatottság jellemziA beszámolóban egyebek mellett hallhattunk arról: országosan is példaértékű a Rendőrséggel való együttműködésük, a közös szolgálatok, amelyek főként a Balaton partján, az idegenforgalmi szezon időszakában kamatoznak. A polgárőrök ráéreztek a feladat súlyára – állapította meg az elnökhelyettes – ennek is köszönhetően sikeresen teljesítették az OPSZ által kitűzött programokat. Kiemelten foglalkoztak a fiatalokkal és az idősekkel, fontosnak tartották a külterületeken élők biztonságát, amihez jelentős segítséget adott a pályázaton nyert 37 gépkocsi. A polgárőrök jelenléte nagymértékben hozzájárult a megye lakossága biztonságérzetének növeléséhez. A megye polgárőreit a tisztesség és az elhivatottság jellemzi – mondotta Dülk József, aki végül 2016. évi feladataikat összegezte.
A napirendeknek megfelelően elhangzott a pénzügyi beszámoló, a 2016. évi költségvetés tervezete, majd a Felügyelő és Ellenőrző illetve a Jogi és Etikai Bizottság beszámolója. Az ezt követő tartalmas vitában érvek és ellenérvek sorakoztak, volt, aki dicsért, más az elnökség túlköltekezését vette górcső alá. Akadt, aki azt hiányolta: nem sok szó esett a beszámolóban az önkormányzatok támogatásáról, a velük való együttműködésről és a katasztrófavédelemmel való együttmunkálkodásról. Többen szemléletváltást sürgettek, mások a túlzott adminisztrációs terheket kérték számon.
A megyei önkormányzat őszinte elismerését és köszönetét tolmácsolta a megye minden polgárőre felé Polgárdy Imre, majd dr. Töreki Sándor r. dandártábornok, főkapitány méltatta azt a szerepet, amit a Polgárőrség betölt a megye közrendjének, közbiztonságának alakításában. Úgy vélte: útkeresés zajlik ebben az időszakban, ám arra figyelmeztetett: nem szabad hagyni elveszni azokat az értékeket, amelyeket az elmúlt 25 évben felépített a Polgárőrség. Közös szolgálataink igen hatékonyak – hangoztatta –, s a kapcsolattartás is kiváló. Büszke vagyok a megye polgárőreire, s köszönöm áldozatos munkájukat!
Szavaz a Veszprém megyei közgyűlésAz OPSZ vezetésének jó véleménye van a Veszprém megyei polgárőrök munkájáról – kezdte hozzászólását dr. Túrós András. A szakmai tevékenység azonban kissé ellentmondásos, hiszen az egy polgárőrre jutó közterületi szolgálati óraszám 63, ami mélyen alatta van a 155 órás országos átlagnak. A megyei szövetség ugyanakkor két-három éve nem tud mit kezdeni a megosztottsággal, a belső feszültségekkel. Miután a Polgárőrségnek nincs alternatívája Magyarországon, meg kell felelnünk ennek azzal, hogy rendet, fegyelmet sugárzunk. Azt kérem: próbáljatok meg nyugalmat teremteni, példát mutatni! Az Országos Polgárőr Napon, június 18.-án Sopronban felemelt fejjel szeretnénk ünnepelni, ám ehhez rendre van szükség! Óriási ajándékot kaptunk a Polgárőrségről szóló Törvénnyel, a költségvetési támogatással, a több, mint 600 új jármű pályázati beszerzésével, s azzal, hogy a rendészet nagy családjának tagjaivá váltunk! Szakmai szempontból jelentőset alkottunk – igyekezzünk ezt tartalommal megtölteni. Azt kérem, olyan elnököt válasszatok, aki mindenkit „befogad”, aki minden megyei polgárőr elnöke akar lenni, s aki minden egyesületet egyformán támogat! Felelősen, polgárőrökhöz méltóan válasszatok!

A vitát követően a küldöttek elfogadták a beszámolókat, majd elismerések átadására került sor. Ezek sorában a Polgárőr Érdemkereszt Arany fokozatát vehette át Suri Sándor /Papkeszi/, Barnóczi Sándor /Balatonkenese/ és Koczor István /Nagyesztergár/. E kitüntetés Ezüst és Bronz fokozatát ketten-ketten kapták meg.
A küldöttek végül titkos szavazással megválasztották Dézsi Jánost a VMPSZ elnökének.

T. Z. Fotó: Nagy Zoltán