30 éves a Balatonmagyaródért Polgárőr Egyesület

2020. július 05. 21:33
30 éves a Balatonmagyaródért Polgárőr Egyesület
Szombaton (2020. július 4-én) délután tartotta megalakulásának 30. évfordulóját a Balatonmagyaródért Polgárőr Egyesület. A Kis-Balaton szívében fekvő alig 450 fős település a Balaton-felvidéki Nemzeti Park ékessége, közigazgatási területén fekszik az országszerte, sőt határainkon túl is népszerű kirándulóhely, a Kányavári-sziget - a kedvező természeti adottságok különleges és többletfeladatokat is jelentenek a bűnmegelőzésért, a közbiztonságért munkálkodó polgárőr egyesületnek.   


A jubileumi ünnepséget megtisztelte jelenlétével dr. Túrós András, az OPSZ elnöke, Horváth Róbert, a ZMPSZ elnöke, Berke László rendőr ezredes, Nagykanizsa rendőrkapitánya, Erdős János helyi polgármester, a szomszédos települések polgármesterei, polgárőr egyesületének képviselői.

Gátvölgyi József elnök felelevenítette az egyesület 3 évtizedének történetétGátvölgyi József,
az ünnepelő közösség elnöke visszaemlékezésében felelevenítette a nehézségektől sem mentes három évtizedet. 1990-ben önvédelmi csoportot alapítottak, ami két évvel később a 3. polgárőr egyesületként csatlakozott a Zala Megyei Polgárőr Szövetséghez. Jelenleg az egyesület létszáma 41 fő, éjjel, nappal szolgálatot látnak el a Kis-Balaton természetvédelmi területén, köztük a Kányavári-szigeten, a zsiliprendszereken, a bivalyrezervátumban is. Rendszeres járőrözéseiknek köszönhetően a közbiztonság a településen és a természetvédelmi területen is kiváló - a kimagasló munkának nem maradt el a jutalma, 2015-ben elnyerték "Az év polgárőr egyesülete" címet, s polgárőrei is szép számú kitüntetéssel öregbítették településük és civil szervezetük jó hírét. Gátvölgyi József elnök a ZMPSZ Felügyelő bizottságának tagja.

Berke László, nagykanizsai rendőrkapitány megköszönte a balatonmagyaródi polgárőrök rendőrséget segítő munkáját, hangsúlyozva, hogy oroszlánrészük van abban, hogy a falu a körzet legbiztonságosabb települése. Horváth Róbert, a ZMPSZ elnöke a pozitív és lelkes hozzáállást emelte ki, amellyel túllépve a nehézségeken a település biztonsága, az országos jelentőségű természetvédelmi terület megóvása érdekében szabadidejükben munkálkodnak. Erdős János polgármester kifejtette, hogy ezután is számítanak a polgárőrök bűnmegelőző munkájára, s kérte, hogy továbbiakban is vegyenek részt a falu közösségi életében, segítsék a programok lebonyolítását, erősítsék a biztonságát.

Dr. Túrós András köszöntőjében felelevenítette az átmeneti időszak közbiztonsági válságában szerveződött önvédelmi csoportok tevékenységét, majd az Országos Polgárőr Szövetség 1991-es megalakulását, azt a önzetlen munkát, amellyel a civil szervezetek hozzájárultak az addig ismeretlen bűnözési formákban is megjelenő felduzzadt bűnözési hullámmal leküzdéséhez. Büszke rá, hangsúlyozta az OPSZ elnöke, hogy a kezdeti nehézségek, botladozások után a polgárőrség mára a kormány és a rendőrség megbecsült stratégiai partnerévé fejlődött. A megbecsülés az éppen jubiláló közösséget is megilleti, tette hozzá, s a 3 évtizede kiválóan működő Balatonmagyaródért Polgárőr Egyesületet a Polgárőr Érdemkereszt arany fokozatával tüntette ki, Újvári Jenőt,az egyesület egyik alapító tagját a "Polgárőr Érdemkereszt" ezüst fokozatában, Gátvölgyi József egyesületi elnököt pedig tárgyjutalomban részesítette. Horváth Róbert, a ZMPSZ elnöke méltatva az egyesület és az elnök tevékenységét, Gátvölgyi József munkáját Szent László Emlékplakettel ismerte el. 30 éves emléklapot kapott Újvári Jenő, 15 éves emléklapot Ritecz Balázs, 10 éves emléklapot pedig Erdős Adrienn vehetett át. "Kiemelkedő polgárőr tevékenysége elismeréseként köszönő oklevél" elismerésben részesült Franz Lajtos, Hegedűs Gyula és Bogdán György. Önzetlen segítő munkáját tárgyjutalommal köszönték meg Talabér Nikolettnek. Michael Weiss és Uwe Lajtos, az egyesület faluban lakó német tagjai egy "Balatonmagyaród" feliratú címeres molinót ajándékozott az ünneplő civil szervezetnek.

A rendezvény vendéglátással és baráti beszélgetéssel ért véget.

Fincza Zsuzsa