A szabadság hőseire emlékeztek

2016. október 26. 23:14
A szabadság hőseire emlékeztek
Az 1956-os forradalom tiszteletére rendezett jubileumi megemlékezésen ismerte el kiemelkedő munkát végző polgárőrei, és stratégiai partnerei fáradozását a Zala Megyei Polgárőr Szövetség.

Az ünnepségen részt vett dr. Sipos Gyula vezérőrnagy, Zala megyei rendőrfőkapitány, Szita Zsolt, a Zala Megyei Katasztrófavédelmi igazgatóság tűzoltó századosa, valamint a megyei kormányhivatal, a bevándorlási és állampolgársági hivatal képviselői.
A Zalaegerszegi Polgárőr Egyesületnek az "Egy iskola - egy polgárőr" program keretében már hosszú évek óta kiemelkedően jó a kapcsolata a zalai megyeszékhely Eötvös József Általános Iskolájával, a civil szervezet tagjai szinte mindennapos vendégek a tanintézményben, tanévkezdéskor egy hónapon át minden reggel ott posztolnak az iskolához közeli zebráknál, hogy biztosítsák a gyerkőcök balesetmentes közlekedését. Az iskola pedig, mintegy köszönetképpen, részt vesz a polgárőrség rendezvényein - az 1956-os forradalom tiszteletére rendezett megemlékezésen is az ő műsoruk emelte az ünnepség fényét. 
Horváth Róbert: A szabadság eszménye, a szabadságvágy elsöprő ereje ritkán látható egységbe kovácsolta 1956-ban a magyar nemzetetAz 1956-os forradalom történelmi jelentőségét szónoklatában Horváth Róbert, a Zala Megyei Polgárőr Szövetség elnöke méltatta. Mind kihangsúlyozta: október 23-a a szabadság napja. A szabadság eszménye, a szabadságvágy elsöprő ereje ritkán látható egységbe kovácsolta a magyar nemzetet. A forradalom résztvevői talán nem is tudták, milyen fontos fogaskerekei a történelemnek. Lehet, hogy nem akartak történelmet írni, csak tették a dolgukat. Tették, amit a szívük, a szabadság utáni vágyuk, a hazaszeretetük diktált. Pedig történelmet írtak. A dicső, majd tragikus napok eseményei hosszas titkolózás után ma már közismertek. A polgárőrségnek saját '56-os hőse is van - emelte ki a zalai polgárőrök vezetője - , hiszen legnagyobb kitüntetésüket arról a Kopácsi Sándorról nevezték el, aki Budapest rendőrkapitányaként és a Nemzetőrség főparancsnokaként nem volt hajlandó a tömegbe lövetni. A forradalom leverése után Nagy Imre perének életfogytiglanra ítélt hatod rendű vádlottja volt és 1963. március 25-én szabadult.
- Ma a szabadság és a közbiztonság összetartozó fogalmak - kötötte össze a múltat a jelennel Horváth Róbert -, hiszen egy bűnözéstől terhelt társadalomban a polgárok nincsenek biztonságban, nem érezhetik magukat szabadnak. Nekünk, polgárőröknek ezért is nagy a felelősségünk. Egyrészt viselkedésünkkel és cselekedeteinkkel a társadalmunk felnőtt tagjainak kell példát mutatnunk, másrészt igyekeznünk kell a felnövő generáció számára egy olyan értékrendet átadni, amelynek fontos eleme a hazaszeretet, a szabadság és a társadalom tisztelete, a közösség szolgálata, a rászorulók támogatása, a karitatív munka.  Erőt kell merítenünk az '56-os hősök cselekedeteiből - ők a tegnap hősei, a ma példaképei. Nekünk a mi időnkben úgy kell cselekednünk, hogy a holnap példaképei lehessünk.

Az ünnepség kitüntetések átadásával folytatódott. Az Országos Polgárőr Szövetség a ZMPSZ elnökségének javaslatára a Polgárőr Érdemkereszt Arany Fokozat kitüntetésben részesítette Fodor Zsoltot, a Zalaegerszegi Polgárőr Egyesület tagját, Szűr Miklóst, a Pacsai Polgárőr Egyesület tagját, Furján Zoltánnét, a Gógánvölgyi Polgárőr Egyesület elnökét és Böröcz Tibort, a Nagykanizsai Főrhénci Polgárőr Egyesület elnökét. A Polgárőr Érdemkereszt Ezüst fokozatát kapta: Fatér Gábor, a Rendért Zalai Közbiztonsági és Polgárőr Egyesület szolgálatvezetője, Kálmán István,  a Zalaegerszegi Polgárőr Egyesület tagja, Frekk Sándor, a Csáfordi Polgárőr Egyesület elnöke, Móricz Antal, a Kacorlaki Faluszépítő Sport és Polgárőr Egyesület tagja, a Bronz fokozattal Gyenge Tiborné, a Besenyő és Öreghegy Polgárőr Egyesület-, Dóczi Attila, a Keszthelyért Polgárőr Egyesület-, Tér József, a Kerka Mente Közbiztonságáért Polgárőr Egyesület-, és Nagy István, a Zalaszentbalázs és Pölöskefő Polgárőr Egyesület tagjának a munkáját ismerték el. Emellett még átadták a Zala Megyei Polgárőr Szövetség elnöksége I. Szent László emlék plakettejét, az év zalai polgárőr egyesülete, az év zalai polgárőre, az év zalai polgárőr pedagógusa, valamint a 2016-os év Balaton polgárőre címet.