Barátságépítés polgárőr módra

2016. június 12. 18:04
Barátságépítés polgárőr módra

Immár a második nagyszabású családi napjukat tartották meg június 11-én, Zalaegerszegen az öreghegyi polgárőrök.

A Besenyő és Öreghegy Polgárőr Egyesület a zalaegerszegi járás viszonylag fiatal csapata, ám aktivitásukat mutatja, hogy június 11-én immár a második nagyszabású családi napjukat tartották az öreghegyi kápolnánál.
Speciális helyzetben lévő egyesület. Öreghegy Zalaegerszeg zalabesenyői városrészének valamikor lakott "szőlőhegye"- ahogy' Zalában a dombokra felfutó zártkerteket nevezik. Az utóbbi években a városi panellakásokból egyre többen költöznek ki újra a már teljes összkomforttal bíró hétvégi házakba, így a terület közösségét állandó lakosok és a birtokon általában csak hétvégeken dolgozó gazdák alkotják.

- Feladatunknak tartjuk, hogy összefogjuk az itt élőket, és ehhez az első lépés, hogy találkozzanak egymással, hogy a barátságok ne csak a közvetlen szomszédokra korlátozódjon. Ha már személyesen is ismerik egymást, ténylegesen működni fog a "Szomszédok egymásért mozgalom" - magyarázta szombaton délután a több mint kétszáz fős sokadalom okát Dancs István, a Besenyő és Öreghegy Polgárőr Egyesület elnöke, a Zala Megyei Polgárőr Szövetség oktatásért felelős alelnöke. - 52 fős egyesületünk munkáját 48 pártoló tag segíti, de a tényleges támogatói kör a hasonló rendezvényeknek köszönhetően ennél lényegesen nagyobb. Tavasszal például hagyományteremtő szándékkal szőlőszenteléssel egybekötött Vince-napi pincejárást szerveztünk, és az akkor meglátgatott gazdákat most itt látom a sátrunk alatt. Ki is használtuk az alkalmat, a rendőrkapitányság szakembereivel közösen hasznos tanácsokkal szolgáltunk a bűnmegelőzésre.

Sokat dolgoztak a polgárőrök, hogy a mostani családi nap zökkenőmentesen zajlódjon le. Csütörtök délután felállították a sátrat, pénteken előkészítették a húst, és szombaton, már kora reggel pucolták a krumplit, hogy a három hatalmas üstbe legyen mit aprítani. Kettőben gulyásleves, egyben pedig vadpörkölt készült Bekő Sándor, Nyári Pál és Dancs Jenő irányításával, sőt a kenyeret is polgárőrök sütötték.

A jó ebédhez a zalaapáti harmonikásoknak köszönhetően szólt a nóta, majd Dancs István és Borsos József alelnök kommandírozásával megkezdődött az íjászat és a többi sportos, játékos vetélkedés.