Kitakarították a városrészt

2020. október 25. 11:34
A 32 fős Pózvai Polgárőr Egyesület a településrészi önkormányzattal és a civil szervezetekkel karöltve immár 4. éve szervezi Zalaegerszeg észak-keleti városrészének környezetvédelmi akcióit és vesz részt a közterületek nagytakarításában, a középületek, a játszóterek, a parkok és temető környékének szépítésében.
- Pózva 1963-ig önálló település volt, s bár lakói büszkén vallják magukat zalaegerszeginek, megőrizték lokálpatrióta mentalitásukat, egymás iránti felelősségérzetüket, ragaszkodnak ősi hagyományaikhoz, önálló közösségi életükhöz, a civil szervezetek a falvakra jellemzően szorosan együttműködnek, s ez érvényes polgárőr egyesületünkre is - fogalmazott Zsálek Tibor elnök, hozzátéve: ha kell, támogatják az Pózváért Alapítvány munkáját, részt vesznek az Összefogás Egyesület programjain, az éjszakai "bagolytúráikon" például ügyelnek a biztonságukra, a Hóvirág nyugdíjasklub tagságát pedig rendszeresen tájékoztatják az idősekre leselkedő veszélyekre, felhívják a figyelmüket a csalók trükkjeire. Az egyedül élő idősekre külön figyelnek, falusi jó szokás szerint mindenkit ismerve tudják kinek, miben kell segíteni, s ennek most, a járványveszély idején különösen nagy hasznát veszik.

Úgy tartják, a környezetvédelem a polgárőrségnek ugyanolyan fontos feladata, mint a többi civil szervezetnek, így akárcsak a tavaszi faluszépítésben, a hosszú hétvégére időzített őszi nagytakarításban, szemétszedésben is aktívan vettek. Ez utóbbi amúgy nem csak szezonális akciójuk, járőrözéseik során már nem egy vadszeméttelepet fedeztek fel, s hívták fel rá az illetékesek figyelmét.

szöveg ás fotó: Fincza Zsuzsa