Környezetvédelmi tábor polgárőr gyerekeknek

2020. július 13. 13:31
Környezetvédelmi tábor polgárőr gyerekeknek

A Zala Megyei Polgárőr Szövetség támogatásával nemrég tartották a polgárőrök gyermekei részére a 12. környezetvédelmi, közlekedésbiztonsági és túratábort Reziben, a Laky Demeter turistaház és ifjúsági szálláshelyen. A tábor gesztora a Rezi Várbarátok Körével karöltve a község polgárőr egyesülete volt.  

– Turistaházunkban ideális helyen, vadregényes környezetben kitűnő ellátást és izgalmas programokat tudunk biztosítani, ezért jutott eszünkbe anno, hogy amolyan jutalomként szervezzünk egy romantikus gyermektábort a polgárőrök csemetéinek is. Népszerű erdei iskoláink révén tapasztalatokban is bővelkedünk. Az sem utolsó szempont, hogy az efféle feladatokba örömmel bekapcsolódnak a fiatalok, akiket így megfertőzhetünk a közösségi élet és egyúttal a polgárőrmunka szépségével, fontosságával. Az első tábor fogadtatása minden várakozásunkat felülmúlta, így nem volt kérdéses a folytatás – elevenítette fel a kezdeteket Tafota Istvánné, a Rezi Község Polgárőr Egyesület titkára, a várbarátok elnöke.

A Balatontól alig tíz kilométerre, a Keszthelyi-fennsík erdői közé bekuckózott település irigylésre méltó sikere természeti adottságai mellett civil szervezeteinek összefogásában rejlik, régi jó szokásuk szerint minden feladathoz összeadják az erőiket. Az idei gyermektábor programját immár több év tapasztalatára alapozva Zobbné Szummer Mónikával, a Zala Megyei Polgárőr Szövetség (ZMPSZ) ifjúsági elnökhelyettesével egyeztetve állították össze. Nem volt nehéz dolguk, hisz tárt kapukkal várta őket a Dinó- és Kalandpark, majd megostromolhatták Rezi híres várát is. A táborlakók felügyeletében segítőik is akadtak, köztük szülőként az alsópáhoki Urbánné Tóth Lívia, a középiskolások közösségi szolgálata keretében pedig Gaál Anna és Vizlendvai Luca, a zalaegerszegi Zrínyi gimnázium két diákja.
– Vasárnap a kedves, barátságos kis faluval ismerkedtünk, hétfő a környezetvédelem napja volt, számba vettük először Magyarország, majd a környék természeti kincseit, foglalkoztunk a szelektív hulladékgyűjtéssel is. A napra az éjszakai bagolytúra tette fel a koronát, még az eső utáni nagy sár és latyak sem vette el a gyerekek kedvét, pedig egészen kicsik is akadtak közöttük. A holdfényben a föld­úton csetlő-botló romantikus kirándulást különféle állomások tarkították, ahol izgalmas feladatokkal (állathangok felismerése, növények keresgélése a sötétben) kellett megbirkózni a csapatoknak. Úgy elfáradtak, hogy másnap alig tudtuk kiszedni őket az ágyból – mesélte Zobb Eszter, a Szentpéter­úri Polgárőr Egyesület tagja, a tábor vezetője, aki húgával, Nórával immár második éve vállalta a megye különböző részeiről érkezett 25 gyermek és fiatal gardírozását.
Ezért is esett jól mindenkinek, hogy kedden a reggeli torna után a pajtamúzeum hűvösében a dédapáik szerszámai és szépanyáik konyhai eszközei között felállított asztalok melletti padokon ücsöröghettek egy darabig. Az unalom persze nem fenyegette őket, hiszen Dongó Norbert főtörzsőrmester, a Keszthelyi Rendőrkapitányság közlekedésrendészeti osztályának baleset-megelőzési előadója interaktív KRESZ-fejtágítón hívta fel a figyelmet a vakáció alatt is betartandó szabályokra, a gyerekeket különösen fenyegető veszélyhelyzetekre. Sznopek Veronika, a Keszthelyi Rendőrkapitányság iskolai bűnmegelőzési tanácsadója a csapatokat összekovácsoló élménypedagógiai játékokkal az egymásra való odafigyelést, az egymás iránti felelősséget igyekezett erősíteni a gyerkőcökben. Közben Donáczy Dezső, a Zalaegerszegi Polgárőr Egyesület elnöke segítőjével, Szabó Márton Ferenccel KRESZ-parkká rendezte be a turistaház udvarát, ahol a biztonságos és szabályos kerékpározást gyakoroltatták a lelkes jelentkezőkkel.
– Pályáztunk egy speciális utánfutóra, a bójákat, jelzőtáblákat és egyéb felszerelést az egyesületünk vásárolta, így saját mobil KRESZ-parkunkkal, kerékpárjainkkal iskolákban, táborokban nemcsak elméletben, hanem a gyakorlatban is okíthatjuk a gyerekeket a szabályos közlekedésre. Nyáron sincs pihenő, Rezi után egy nagylengyeli, majd a nagycsaládosok egyesületének rendezvénye következik – árulta el Donáczy Dezső, aki a Zala Megyei Polgárőr Szövetség közlekedésbiztonsági referenseként hosszú évek óta szívén viseli az ifjú korosztály balesetmentes közlekedését.

A „komoly” dolgok mellett természetesen rengeteg játék, köztük számháború, íjászkodás, parasztolimpia, kézműveskedés is szerepelt a programok között, s zárásként nem maradt el a tábortűz sem.