Megköszönték a polgárőrök munkáját

2021. október 08. 06:47
A Balatoni Közbiztonsági Koordinációs Bizottság 2021 nyarán betöltötte feladatát, a rendőrség jelesre vizsgázott, a polgárőrség lelkiismeretesen tette a dolgát, s ezzel hozzájárult a kiegyensúlyozott közbiztonság hoz - összegezték tapasztalataikat a résztvevők a komité október 5-én Hévízen, a Városháza színház és konferenciatermében tartott idényzáró értekezletén.
20211008-heviz2A tanácskozáson részt vett dr. Túrós András, az OPSZ elnöke, dr. Andor László alezredes, Keszthely város rendőrkapitánya, Papp Gábor, Hévíz polgármestere, az összefogásban tevékenykedő Fejér (a Velencei-tó okán), Somogy, Veszprém és Zala megye polgárőr szövetségeinek, az érintett települések polgárőr egyesületeinek vezetői, képviselői.

A Balatoni Közbiztonsági Koordinációs Bizottságot anno annak érdekében hívták életre, hogy nyáron elősegítse a Balaton, a Velencei-tó és Zalakaros térségében a közterületek rendjének biztosítását, a közbiztonság erősítésével hozzájáruljon a térség turisztikai vonzerejének megőrzéséhez, javításához, a nyaralók és az ott élők nyugalmához. A bizottság elnökségi feladatait a 2021. évi idegenforgalmi szezonban a Zala Megyei Rendőr-főkapitányság töltötte be, összehangolva a négy főkapitányság, a társszervek, az önkormányzatok, a civil szervezetek, köztük a stratégiai partnere, a polgárőrség tevékenységét. Miként a rendőrség, úgy a polgárőrség együttműködését is a zalaiak irányították.

Papp Gábor, Hévíz polgármestere a város nevében köszönetét fejezte ki a polgárőrség munkájáért, példaértékűnek nevezte a rendőrőrs, a polgárőrség és az önkormányzat együttműködését, amire nagy szükség van, hiszen 50 országból érkeznek hozzájuk vendégek, akik a belföldi látogatókkal együtt több mint egymillió vendégéjszakát töltenek el a szálláshelyeiken. Keszthely rendőrkapitánya tolmácsolta dr. Vereckei Csaba rendőrfőkapitány köszönetét, elismerve a polgárőrség munkáját, amely nélkül a rendőrség nem tudta volna az elért szinten ellátni a turisztikai szezonban ráháruló többletfeladatokat. Munkájuk fontosságát aláhúzta, hogy az ország 8 leglátogatottabb települése (Budapest, Hévíz, Hajdúszoboszló, Siófok, Bük, Balatonfüred, Sárvár és Zalakaros) közül 4 a régióban található. Az idei szezonban is sikerült megőrizni a régió kiváló bűnügyi, közbiztonsági eredményességét, a közrendet, az állampolgárok szubjektív biztonságérzetét. A 4 rendőrkapitányság illetékességi területén a korábbiaknál 3 százalékkal kevesebb nyomozást kellett indítani, külön pozitívum, hogy míg a korábbi években a turisztikához köthetően jellemző volt a betöréses lopások és a gépkocsi feltörések magas száma, az idén a betörések száma 41 százalékkal, a gépkocsi feltörések száma 25 százalékkal csökkent. Az idei nyáron több utazóbűnözi csoportot sikerült lefülelni, Keszthelyen elfogtak egy olyan Pest megyei bandát, akik telephelybetörésekre szakosodtak, Veszprém megyében egy külföldi utazó vándor cirkusz 100 eurós baljegyeket hamisító idomárai buktak le, rendőrkézre kerültek bosnyák embercsempészek, s fennakadtak a hálón rablók, s szép számmal garázdák is - összességében 23 százalékkal nőtt az elfogások száma - s mindebben segítségükre voltak a polgárőrök is - fogalmazott a rendőrkapitány.

Márton Zoltán, a FMPSZ elnökhelyettese elmondta, hogy bár 2021-ben a pandémia, a Velencei-tó vízminőségének és mennyiségének problémái, az idegenforgalom és a nagyobb rendezvények számának csökkenése miatt a korábbiaknál rosszabb szezont zártak, a érintett települések polgárőrei helytálltak. A 7 egyesület 121 fővel 3298 óra idegenforgalmi tevékenységet végzett. Mezei József, a VeMPSZ elnöke hasonlóképpen pozitívan értékelte a Veszprém megyei polgárőrök munkáját. Az idegenforgalmi szezonban 17 Balaton parti településén működik polgárőrség, tagságuk a nyáron folyamatos strandi és közterületi szolgálatot látott el. Az idegenforgalmi szezonban 355 Veszprém megyei polgárőr 19527 órát töltött szolgálatban, ebből 1606-ot a rendőrökkel közösen. Poór Gyula, a SMPSZ elnöke az idegenforgalomban érintett 14 Somogy megyei egyesület 387 polgárőrének munkájáról adott számot. 10629 órát töltöttek szolgálatban, 781 órában a rendőrök társaként. Az idei nyáron 2 híján 100 rendezvényt kellett biztosítaniuk, ezek közül kiemelkedett a somogybabodi nemzetközi Off Road fesztivál, amelyen 24 egyesület 127 polgárőre 1524 órás jelenlétének köszönhetően nem történt egyetlen jogsértés sem. Zala megyében az idegenforgalomban érintett 4 egyesület 202 tagja 7679 órát töltött szolgálatban, ebből 1220-at rendőrrel. Horváth Róbert, a ZMPSZ elnöke, mint a 4 megye polgárőr szövetségeinek koordinátora a jövőre nézve fontosnak tartotta kiemelni, hogy az eddigieknél is szervezettebb együttműködésre kell törekedni a rendőrséggel, a közterületi járőrszolgálatok célirányosabb szervezést kívánnak, a tapasztalatok azt mutatják, hogy a jelzőőri tevékenység szakmaisága javításra szorul - a képzés szervezése folyamatban van. A strandlopások megelőzése érdekében több és jól látható polgárőr jelenlétre van szükség.

A hozzászólások sorában Balatoni Vízi Polgárőr Egyesület törekvéseiről Bozsóky Ferenc elnök és Szabó Sándor vezetőségi tag számolt be.

A tanácskozás dr. Túrós András, az OPSZ elnöke értékelésével zárult. A idei balatoni nyáron jelesre vizsgázott a rendőrség, a helyi polgárőrség is tette a dolgát, és nekik is köszönhető, hogy ki lehet mondani: a Balaton közbiztonsága évek óta elfogadható. 2021 nyara a Covid árnyékában telt, a felkészítést szolgáló nyitó értekezletet sem tudták megtartani. A polgárőr egyesületek mégis jól vizsgáztak, a Balaton-régió közbiztonsága szilárd, a munkát 2022-ben ebben az irányban lehet folytatni, azzal a kiegészítéssel, hogy a közterületi órák számát emelni kell. Az országos szövetség elnöke végezetül megköszönte a polgárőrök 2021.évi idegenforgalmi szezonban végezett munkáját és sok sikert kívánva biztosította őket a támogatásáról.

szöveg és fotó: Fincza Zsuzsa