Robogókat kaptak a zalai polgárőrök

2020. október 27. 21:08

Szombaton (2020. október 24-én) öt Zala megyei polgárőr egyesület közel 1-1 millió forint értékű felszereléssel gyarapodott: képviselőik Zalaegerszegen, a megyei szövetség székhelyén 2-2 KEEWAY típusú robogót vehettek át Horváth Róberttől, a Zala Megyei Polgárőr Szövetség elnökétől.

Az Országos Rendőr-főkapitányság a zalai szövetséggel kötött támogatási szerződés értelmében a polgárőrök járőrszolgálatának erősítésére 4,7 millió forintot biztosított, amelyből a ZMPSZ 10 darab robogót vásárolt. A modern, tetszetős járműveket szombaton haza is vihették falujukba a polgárőr egyesületek képviselői.

Robogóátadás ZalábanZala jellegzetesen aprófalvas megye, a 258 települése közül csupán 10 visel városi rangot. Dunántúl e délnyugati csücskében található az ország legkisebb lakott helye (Iborfia), 38 zalai falu lakossága nem éri el a 100 főt, igaz, zalai a legnagyobb területű és legnépesebb község (Cserszegtomaj) is. A településszerkezet és a Zalai-dombság jellegzetes domborzati viszonyai jelentősen befolyásolják polgárőr közösségek munkáját, a 3887 igazolvánnyal rendelkező tagot tömörítő 114 regisztrált polgárőr egyesület közül jó néhány hatásköre több településre is kiterjed, a civil szervezet által ellenőrzött terület a falvakhoz tartozó erdőkkel, mezőkkel, szőlőskertekkel együtt az átlagosnál nagyobb, azt rendszeresen bejárni gyalogosan szinte lehetetlen, nagy szükségük van a polgárőröknek a járművekre is. A zalai egyesületeknél jelenleg 72 darab szolgálati autó, 141 bicikli és a szombaton átadott 10-zel együtt 35 darab segédmotor kerékpár áll rendelkezésre. Mint Horváth Róbert, a ZMPSZ elnöke fogalmazott, a robogókkal a jellegzetes őrségi, göcseji, hetési, Balaton-felvidéki, kis-balatoni külterületeken olyan helyekre is eljutnak a polgárőrök, amelyeket autóval lehetetlen megközelíteni, a biciklinél, amit a dombokon gyalog kell feltolni, viszont jóval gyorsabbak.

A 10 robogót a Zalaháshágyért Polgárőr Egyesület; a Pókaszepetki Polgárőr Egyesület; a tolvajoktól több hektáros almáskertet és fenyőültetvényeket is óvó Vasboldogasszonyi Polgárőr Egyesület; a Döbröce és Nagygörbő köz- és tűzbiztonságára is ügyelő Sümegcsehi Polgárőr Tűzoltó Egyesület valamint a településükhöz tartozó 192 kilométer hosszú aszfaltos és 36 kilométer hosszú bel- és külterületi kavicsos utat járőrszolgálataik során rendszeresen, a nyári szezonban naponta többször is bejáró Balaton közeli Cserszegtomaj Polgárőr Egyesülete vihette haza.

fotó és szöveg: Fincza Zsuzsa