Taroltak a kárpátaljai fiatalok (+fotók)

2016. augusztus 13. 22:59
Taroltak a kárpátaljai fiatalok (+fotók)
Az Országos Polgárőr Szövetség Sportegyesülete az elmúlt két évben járőrversenyként hirdette meg az országos bajnokságot. Az idén „újítottunk”, s elmaradt a hagyományos futás mellett a kerékpáros ügyességi pálya és a küzdősport része a versenynek, s a kétezer méter leküzdésébe a kúszófolyosó, a rönkcipelés, a sebesültmentés és az autógumik közötti futás került be.

Ily módon a háromfős csapatok a Horváth Róbert, az OPSZ ifjúsági, sport és karitatív elnöke és Bán Gábor, az OPSZ Ifjú Polgárőr Tagozat elnöke által kijelölt pályán előbb két 400 méteres kört futottak le, majd befutottak az akadályokkal tűzdelt részbe, s ennek leküzdése után ismét két körös futás várt rájuk. Kellett tehát az állóképesség, a csapattagok összefogása, egymás segítése a táv sikeres leküzdéséhez. 
Az gyorsan kiderült: ezúttal sem erőltették meg magukat a megyék, ami a nevezést illeti. Meglepetésre mindössze tucatnyi csapat jött össze augusztus 12-én, közöttük három kárpátaljai együttes és három szabolcsi gárda. Mi tagadás, érthetetlen ez a passzivitás a megyei szövetségek részéről, hiszen mindössze négy embert kellett felkészíteni erre a versenyre, ugyanis egy-egy tartalékot is nevezhettek a résztvevők. Mindenképpen dicséret illeti Jász-Nagykun-Szolnok, Borsod-Abaúj-Zemplén és Fejér megye képviselőit, akik eljöttek Gyenesdiásra, az országos bajnokságra, s mellettük a Szabolcs-Szatmár-Bereg, Zala és Baranya megyei fiatalokat, akik táborlakóként képviselték megyéjük színeit, illetve alkottak egy észak-keleti régiót hajdúsági ifjúval kiegészülve.
További képek itt, illetve a FotóalbumbanAmi a versenyt illeti, az nem kis csapatmunkát igényelt. Hiszen hiába volt a csapatban kiváló futó, ha egyikük-másikuk nem bírta az iramot, nem ért semmit a gyorsaság, hiszen a stopper akkor állt le, amikor a harmadik csapattag is célba ért. Nem véletlenül hívta fel a figyelmet a pályabejárást követően Horváth Róbert arra: használják ki a csapattagok az összekovácsolódás előnyeit, segítsék egymást, ne hagyják magára az esetleg gyengébbet. 
Az indulók meg is fogadták ezt az intelmet, mi több, volt, aki túl is teljesített. Az egyik csapattag nehezen birkózott meg az utolsó száz méterrel, ezért a másik igyekezett „betolni” a célhoz. Ám olyan elánnal tette ezt, hogy társa hatalmasat bukfencezett. Szerencsére nem sérült meg, s felállva sikerült célba érkezniük. Láttunk extrém eseteket is, a csapatok többsége például a vállán cipelte a rönköt, ám volt egy trió, amelynek tagjai amolyan pincér módra fogva vitték a súlyos nehezéket. A sebesült mentése sem volt mentes a különcségektől. A legtöbb csapat amolyan „gólya viszi a fiát” módszerrel szállította a „sebesült” társat, ám néhányan hordágy módjára vitték – egyikük hóna alá kapta a lábait, másik a kezeit kapta el – a harmadikat. A kúszófolyosó okozta talán a legkevesebb gondot, igaz, az autógumik közötti futást is sikerrel vette a többség. Ám volt, aki elhasalt néhány szökellés után, más a cipőjét vesztette el két autógumi között, nem kevés másodpercet vesztve az időből.
További képek itt, illetve a fotóalbumbanAz indulók dicséretére szóljon: valamennyi csapat célba ért. Ami pedig az időeredményeket illeti, a kárpátaljai fiatalok ismét bebizonyították: állóképességük magasan van a mieink felett. Az elmúlt évi győzelmet megismételve idén is ők nyerték a versenyt, s a második helyen is határon túli együttes végzett Jász-Nagykun-Szolnok megye csapata előtt.
A kupát, érmeket és okleveleket a koradélutáni Fórum keretében dr. Túrós András, az OPSZ elnöke adta át a legjobbaknak. A vándorserleg így ismét Kárpátaljára került, s ha jövőre is az ő csapatuk végez az élen, véglegesen elhódítják e serleget.

És akkor álljon itt a végeredmény: I. Kárpátalja I. csapata 7:07.5. II. Kárpátalja II. csapata 7:20.47. III. Jász-Nagykun-Szolnok megye 7:51.7. IV. Szabolcs-Szatmár-Bereg megye I. 7:53.47. V. Szabolcs-Szatmár-Bereg II. csapata 8:24.88. VI. Kárpátalja III. csapata 8:47.5, VII. Zala megye 8:52.04. VIII. Szabolcs-Szatmár-Bereg III. 9:01.22. IX. Borsod-Abaúj-Zemplén 9:09.4. X. Észak-keleti régió vegyes 9:21.1. XI. Fejér 10:22. XII. Baranya 11:25.28.

A díjátadás végén dr. Túrós András bejelentette: az I. helyezett csapat tagjai 30-30, a II. helyezetté 20-20, míg a harmadikok 10-10 ezer forintos OPSZ elnöki jutalomban részesülnek. Lehet-e csodálkozni azon: nagy taps fogadta e bejelentést!


T. Z.
Fotó: Sebestyén Jenő

További képek itt, illetve a Fotóalbumban
További képek itt, illetve a Fotóalbumban